Secretarul General al Consiliului Europei şi Secretarul Comisiei de la Veneţia în România
22 martie 2013 | JURIDICE.ro
Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicităţii un comunicat privind întâlnirea Secretarului General al Consiliului Europei şi a Secretarului Comisiei de la Veneţia cu o delegaţie a Consiliului Superior al Magistraturii.
Joi, 21 martie, cu prilejul vizitei oficiale în România a Secretarului General al Consiliului Europei, domnul Thorbjǿrn Jagland, şi a Secretarului Comisiei de la Veneţia, domnul Thomas Markert, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc întâlnirea cu o delegaţie a Consiliului, alcătuită din doamna procuror Oana Andrea Schmidt-Hăineală, preşedinte, domnul judecător Adrian Bordea, vicepreşedinte, doamna Daniela Ciochină, membru al CSM din partea societăţii civile, şi domnul judecător Nicolae Horaţius Dumbravă, membru ales al CSM.
Au fost abordate probleme de actualitate ale sistemului judiciar şi aspecte vizând garantarea independenţei justiţiei şi asigurarea echilibrului între puterile statului în contextul actual, precum şi în perspectiva procedurii de revizuire a Constituţiei.
De asemenea, şi Mona Pivniceru, ministrul justiţiei, s-a întâlnit miercuri, 20 martie, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi cu Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, potrivit unui comunicat al MJ.
În cadrul discuţiilor, ministrul justiţiei a solicitat sprijinul Consiliului Europei, prin Serviciul pentru Executarea Hotărârilor CEDO, pentru evaluarea versiunii finale a proiectului de lege privind restituirea proprietăţilor sub aspectul conformităţii sale cu exigenţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a susţinut ideea implicării active a Comisiei de la Veneţia în procesul de revizuire a Constituţiei României, prin acordarea de asistenţă tehnică.
De asemenea, ministrul justiţiei a lansat propunerea de a se crea o bază de date care ar permite o abordare integrativă a jurisprudenţei CEDO cu cea naţională, în scopul de a facilita informarea promptă a judecătorilor români contribuind astfel la aplicarea unitară a legii.
În ceea ce priveşte problema condiţiilor de detenţie şi a combaterii relelor tratamente în penitenciare, ministrul justiţiei a propus ca experţi ai CoE să susţină programe de perfecţionare a personalului ANP în cadrul Centrului de pregătire în domeniul drepturilor omului al Academiei de Poliţie, Centru înfiinţat în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene.
Totodată, s-a propus înfiinţarea unui Oficiu de expertiză în domeniul combaterii criminalităţii informatice (cybercrime) la Bucureşti, dat fiind interesul în creştere pentru acest domeniu.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro