Eugen Nicolăescu despre Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale
26 martie 2013 | JURIDICE.roEugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a participat la două dezbateri ce au avut ca principal subiect schimbările majore din documentul aprobat miercuri de către Guvernul României, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu: “Toţi suntem nemulţumiţi de sistemul sanitar, cetăţeni şi autorităţi deopotrivă. Este o nemulţimire generală pentru care trebuie să găsim soluţii. Acest fapt, însă, necesită timp. Anul 2013 o să fie unul important, în care aşezăm modificările legislative, în timp ce anii 2014-2016 vor fi anii în care vom implementa aceste modificări pe care le gândim. Am constatat că cele mai multe fonduri se consumă în sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie şi cel mai mult. Trebuie să schimbăm mentalitatea omului de a se îndrepta numai spre spital şi trebuie să construim un sistem bazat pe medicina de familie şi cea din ambulator.
Introducerea coplăţii a fost o măsură discutată cu organismele internaţionale încă din 2009 şi aprobată anul trecut. Noi am căutat să negociem cu Fondul Monetar Internaţional stabilirea unei sume modice, între 5 şi 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobării Consiliului de Administraţie, o singură dată, la externare.”
Contractul cadru de anul acesta prevede o creştere cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical. Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă atunci când finalizează rezidenţiatul.
De asemenea, s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru unele componente din sistem, după cum urmează:
– creşterea cu 51% a finanţării pentru medicina de ambulator;
– creşterea cu 40, 5% a finanţării pentru centrele multifuncţionale;
– creşterea cu 64% a finanţării pentru îngrijirile medicale la domiciliu astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti.
Noile prevederi ale Contractului – cadru vor intra în vigoare în prima zi a lunii aprilie 2013.