Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Sibiu. Condamnare trafic de etnobotanice


26 martie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Potrivit unui comunicat al Judecătoriei Sibiu, semnat de jud. Olan Laura-Elena, purtător de cuvânt,  prin sentinţa penală nr. 170 din data de 22.03.2013, Judecătoria Sibiu a dispus în baza art. 8 din Legea nr. 39/2003 rap. la art. 323 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp, condamnarea inculpatul N.A., la 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar în baza art. 16 alin.1 din Legea nr.194/2011 cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p., cu aplicarea art. 320 indice 1 alin.7 Cpp a condamnat acelaşi inculpat la 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul B.D.C., instanţa a dispus în baza art. 8 din Legea nr.39/2003 rap. la art. 323 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 37 alin.1 lit. a Cod penal, art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp, condamnarea la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar în baza art. 16 alin.1 din Legea nr.194/2011 cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p., art. 37 alin.1 lit. a Cod penal, art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp a condamnat acelaşi inculpat la 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

În baza art. 83 alin.1 Cod penal, instanţa a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe o perioadă de 6 ani aplicată prin sentinţa penală nr. … din dosar nr…a Tribunalului Sibiu şi a dispus executarea în întregime a pedepsei alături de pedeapsa stabilită prin sentinţa penală nr. 170, astfel că inculpatul B.D.C. va executa în final pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

 Prin aceeaşi sentinţa penală nr. 170 din data de 22.03.2013, Judecătoria Sibiu a dispus în baza art. 8 din Legea nr.39/2003 rap. la art. 323 alin.1 C.p., cu aplicarea art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp, condamnarea inculpatul S.D.A., la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar în baza art. 16 alin.1 din Legea nr.194/2011 cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p., şi art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp a condamnat acelaşi inculpat la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul T.R.N., instanţa a dispus în baza art. 8 din Legea nr.39/2003 rap. la art. 323 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp, condamnarea la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea  infracţiunii de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar în baza art. 16 alin.1 din Legea nr.194/2011 cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p.,  şi  art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp a condamnat acelaşi inculpat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul C.F.D., instanţa a dispus în baza art. 8 din Legea nr.39/2003 rap. la art.323 alin.1 C.p., cu aplicarea art. 320 indice 1 alin.7 Cpp, condamnarea la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de  iniţiere, constituire, aderare sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar în baza art. 16 alin.1 din Legea nr.194/2011 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p.,şi  art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp a condamnat acelaşi inculpat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

Pentru inculpaţii N.A., B.D.C., S.D.A., T.R.N., C.F.D. instanţa a menţinut măsura arestării preventive.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul G.A., instanţa a dispus în baza art.16 alin.1 din Legea nr.194/2011 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p., şi art. 320 indice 1 alin. 7 Cpp condamnarea la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, în baza art. 85 alin.1 din OUG 195/2002 republicată, cu aplicarea art.3201 alin. 7 C.p.p.,  instanţa a condamnat acelaşi inculpat la o pedeapsa de 8 luni închisoare iar în baza art. 86 alin. 1 din O.U.G nr. 195/2002 rep., cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cpp l-a condamnat la o pedeapsă de 1 an  închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale.

Pentru inculpatul G.A. instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de  6  ani, cu respectarea măsurilor de supraveghere obligatorii şi a obligaţiei stabilite de către instanţă de a nu intra în legătură cu ceilalţi inculpaţii.

Prin sentinţa penală nr. 170 din 22.03.2013, instanţa a mai dispus confiscarea specială şi distrugerea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, care au făcut obiectul dosarului, precum şi confiscarea unor sume de bani şi autoturisme de la inculpaţi, care au fost obligaţi fiecare în parte la cheltuieli judiciare către Stat.

În fapt, s-a reţinut prin Rechizitoriul Direcţiei de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism – Biroul teritorial Sibiu, că inculpaţii în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2013 au desfăşurat în Sibiu o activitate în formă continuă pe linia traficului cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, concretizată în deţinerea în vederea comercializării, punerea în vânzare, plasarea pe piaţă şi livrarea unor cantităţi însemnate de produse conţinând astfel de substanţe.

Inculpaţii au dezvoltat o activitate infracţională foarte bine elaborată, pe care au perfecţionat-o în timp, fixându-şi locuri de întâlnire prestabilite şi inovând modalităţi de disimulare a produselor ilicite, lucru care le-a permis să se impună treptat pe piaţa produselor „etnobotanice” şi să-şi câştige un cerc larg de consumatori, gruparea constituită de către inculpaţi fiind de largă notorietate nu doar în judeţul Sibiu, ci şi în judeţele limitrofe.

Amploarea şi gravitatea fenomenului au fost evidenţiate atât prin numărul mare de persoane care cad victime ale consumului de „etnobotanice”, devenit un fenomen social în rândul tinerilor, în şcoli etc., cât mai ales prin efectele deosebit de nocive pe care le produce acest consum, chiar după primele folosiri a unor asemenea produse.

La data de 11.02.2013, Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism – Biroul teritorial Sibiu i-a trimis în judecată pe inculpaţi în stare de arest preventiv, iar la data de astăzi, 22.03.2013, Judecătoria Sibiu a pronunţat soluţia de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare pentru inculpaţii N.A., B.D.C., S.D.A., T.R.N., C.F.D. şi la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru inculpatul G.A.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii