Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Obligaţie de plată a preţului afectată de o condiţie
26.03.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în condiţiile în care într-un contract de vânzare-cumpărare s-a stipulat ca obligaţia de plată a restului de preţ să fie afectată de condiţia obţinerii, înlăuntrul unui termen, a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sau a unei tranzacţii care să conserve titlul de proprietate asupra imobilelor vândute, demersurile în acest scop trebuind a fi efectuate de către vânzătoare, în cazul în care aceste demersuri au fost îndeplinite de către cumpărătoare, aceasta nu va fi scutită de la plata diferenţei de preţ, întrucât condiţia nu se referă la cine trebuia să facă demersurile şi pe cheltuiala cui, ci la evenimentul viitor şi necert. Prin urmare, Înalta Curte a concluzionat că, îndeplinindu-se condiţia impusă prin această clauză contractuală, titlul de proprietate al reclamantei-vânzătoare asupra terenurilor vândute conservându-se, acest lucru profită atât vânzătoarei cât şi cumpărătoarei, astfel că pârâta cumpărătoare este datoare să plătească preţul convenit. Înalta Curte a mai precizat că dacă pârâta-intimată apreciază că ea este cea care a depus diligenţele şi a făcut cheltuielile pentru îndeplinirea condiţiei are posibilitatea să ceară despăgubiri de la reclamanta-vânzătoare pentru gestiunea afacerii altuia, deşi, în speţă, este cert că a încercat, cu rea-credinţă, să determine neîndeplinirea condiţiei stipulate în contract, pentru a nu plăti rata de 100.000 euro la care s-a obligat. (Decizia nr. 4034 din 18 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti