Cerere de propuneri a CE ref. Carta Erasmus pentru învăţământul superior
26 martie 2013 | Adina-Elena OPREA

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 85 din 23 martie 2013 a fost publicat Anunţul Comisiei Europene privind cererea specifică de propuneri referitoare la Carta Erasmus pentru învățământul superior pentru perioada 2014-2020.
Cu toate că nu a fost încă adoptat programul UE pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020, propus de Comisia Europeană, s-a decis publicarea unei cereri de propuneri pentru a permite punerea în aplicare fără dificultăți a programului, de îndată ce temeiul juridic al acestuia va fi adoptat de organele legislative europene.
Cerere de propuneri nu obligă Comisia din punct de vedere juridic. În cazul în care organele legislative europene modifică în mod substanțial temeiul juridic, ar putea fi anulată cererea de propuneri și ar putea fi lansate alte cereri de propuneri cu conținut diferit și cu termene-limită adecvate pentru răspuns.
La un nivel mai general, orice acțiune care decurge din această cerere de propuneri este supusă următoarelor condiții, a căror punere în aplicare nu poate fi controlată de Comisie:
– adoptarea de către Parlamentul European și de către Consiliul Uniunii Europene a textului final al temeiului juridic pentru instituirea programului;
– adoptarea programului anual de lucru pentru 2014 și a programelor următoare, precum și a orientărilor generale privind punerea în aplicare, a criteriilor și a procedurilor de selecție, după consultarea comitetului programului;
– adoptarea bugetului 2014 și a bugetelor ulterioare ale Uniunii Europene de către autoritatea bugetară.
Carta Erasmus pentru învățământul superior oferă cadrul general care garantează calitatea activităților de cooperare europeană și internațională pe care o instituție de învățământ superior le poate realiza în cadrul programului.
Instituțiile de învățământ superior înființate în una dintre următoarele țări pot să solicite o cartă Erasmus pentru învățământul superior:
– statele membre ale Uniunii Europene;
– Croația ( care ar trebui să devină membră a UE de la 1 iulie 2013);
– țările AELS-SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Turcia și Confederaţia Elveţiană.
Termenul-limită de depunere a candidaturilor în ceea ce privește Carta pentru învățământul superior este 15 mai 2013.
Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice