Reglementări privind organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Roman
27 martie 2013 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 154 din data de 22 martie 2013 a fost publicata Legea nr. 55/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural.
Prin OUG nr. 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, Institutul Cultural Roman, aflat sub autoritatea Presedintelui Romaniei, a fost reorganizat ca autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar.
Legea aproba aceasta ordonanta de urgenta, cu modificari si completari legate de organizarea si functionarea acestei institutii.
Astfel, potrivit noii legi, conducerea Institutului este realizata de Consiliul de conducere, organul deliberativ al Institutului, format din 23 de membri, cu urmatoarea componenta:
– presedintele Institutului;
– 2 vicepresedinti ai Institutului;
– un membru desemnat de Presedintele Romaniei;
– un membru desemnat de prim-ministru;
– un secretar de stat desemnat de ministrul afacerilor externe;
– un secretar de stat desemnat de ministrul culturii;
– un secretar de stat desemnat de ministrul educatiei nationale, prin ordin;
– presedintele Academiei Romane sau un vicepresedinte desemnat de acesta;
– 14 membri numiti de Senat, dintre care 7 membri la propunerea asociatiilor si uniunilor de creatori legal constituite si declarate de utilitate publica si 7 membri la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Senat.
Comitetul director este organul care asigura conducerea executiva a activitatii curente a Institutului si este alcatuit din 7 membri, dintre care unul este presedintele Institutului, 2 sunt vicepresedintii, unul este secretarul general, unul este secretarul general adjunct, iar restul de 2 membri sunt numiti de presedinte dintre persoanele cu functii de conducere din aparatul propriu al Institutului.
Conducerea operativa a Institutului este asigurata de un presedinte, cu rang de ministru, ajutat de 2 vicepresedinti, cu rang de secretar de stat, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului permanent al Senatului. Functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu calitatea de membru al unui partid politic..
Numirea si revocarea directorilor si a directorilor adjuncti se fac la propunerea presedintelui Institutului si cu avizul comun al Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa si al Comisiei pentru politica externa ale Senatului, prin ordin comun al ministrului afacerilor externe, al ministrului culturii si al presedintelui Institutului, pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reinnoirii pentru inca un mandat; directorul Accademia di Romania din Roma si cel al Institutului Cultural Roman si de Cercetare Umanistica de la Venetia sunt numiti la propunerea presedintelui Academiei Romane.
Activitatea Institutului este analizata de Senat, prin dezbaterea raportului de activitate anual si ori de cate ori comisiile de specialitate ale Senatului solicita Institutului rapoarte cu privire la probleme specifice, care se depune, impreuna cu contul de executie bugetara, pana la data de 15 aprilie a anului urmator.