Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

OUG privind vânzarea unor imobile aflate în administrarea RA APPS
27.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 154 din data de 22 martie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 101/2011 privind reglementarea conditiilor pentru vanzarea imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea Regiei Autonome „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, a imobilelor proprietatea Regiei Autonome „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, precum si pentru modificarea unor acte normative.

Ordonanta de urgenta modifica reglementarile referitoare la conditiile  pentru vanzarea imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea RA APPS si a imobilelor proprietatea RA APPS.

Astfel, in conformitate cu noul act normativ, licitatia deschisa cu strigare in vederea vanzarii imobilului are loc la data stabilita in anuntul de vanzare si este valabila daca a fost prezentata cel putin o oferta la nivelul pretului de pornire al licitatiei, iar in cazul in care licitatia a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, se va organiza o noua licitatie, avand pretul de pornire cu 10% mai mic fata de cel stabilit, dar nu mai mic decat valoarea de inventar a imobilului.

In cazul in care cea de-a doua licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, se va organiza o noua licitatie, avand pretul de pornire cu 20% mai mic fata de cel stabilit, dar nu mai mic decat valoarea de inventar a imobilului.

In toate cazurile, licitatia se adjudeca in favoarea celei mai bune oferte din punct de vedere valoric. La oferte egale va fi declarat castigator al licitatiei titularul unui contract de locatiune, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatie sau prestari de servicii incheiat potrivit legii, avand ca obiect imobilul vandut in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

In cazul in care cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu 30% decat pretul stabilit, dar nu mai mica decat valoarea de inventar a imobilului.

In termen de doua zile lucratoare de la inregistrarea ofertei de cumparare, R.A.-A.P.P.S. va publica pe site-ul propriu anuntul privind inregistrarea acesteia.

In cazul in care, in termenul de doua zile lucratoare de la publicarea pe site-ul R.A.-A.P.P.S. a anuntului privind inregistrarea ofertei de cumparare a imobilului, se inregistreaza mai multe oferte, se va organiza o noua licitatie. Pretul de pornire al licitatiei va fi mai mic cu 30% fata de cel stabilit, dar nu mai mic decat valoarea de inventar a imobilului.

Termenul de semnare a contractului de vanzare-cumparare a imobilului vandut prin licitatie a fost redus de la 60 de zile la 30 de zile de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor sau de la data solutionarii definitive si irevocabile a contestatiilor.

Plata pretului se face in termen de cel mult 60 de zile de la semnarea contractului, fata de 30 de zile cat era stabilit pana in prezent.

Prin exceptie de la aceste prevederi, imobilul  al carui pret stabilit depaseste suma de 50.000 euro poate fi vandut cu plata in rate, in urmatoarele conditii:
– avans de minimum 25% din pretul de vanzare;
– rate lunare, esalonate pe un termen stabilit intre 1-3 ani, fara acordarea unor termene de gratie.

Tinerii casatoriti, care au fiecare varsta de pana la 35 de ani, pot achita un avans cuprins intre 10-25% din pretul de vanzare.

In cazul in care cumparatorul nu plateste la scadenta 3 rate consecutive, contractul de vanzare-cumparare se considera reziliat de drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara nicio alta formalitate. Sumele achitate de cumparator pana la momentul rezilierii contractului nu se restituie acestuia.

Ordonanta de urgenta introduce si reglementari referitoare la:

– masuri  pentru asigurarea, temporar, a locuintelor de serviciu necesare demnitarilor din cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice;

– transmiterea unui imobil aflat in domeniul public al statului din administrarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – Administratia Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii» in administrarea R.A.-A.P.P.S.

In anxele la ordonanta de urgenta sunt prezentate:

– lista apartamentelor aflate in administrarea  RA APPS propuse pentru locuinte de serviciu;

– lista imobilelor propuse in vederea vanzarii.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti