Secţiuni « Articole » RNSJ - Revista de note şi studii juridice
RNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudii
Condiţii de publicareDespre revistă
6 comentarii

Avantajele medierii pe termen lung. Studiu de caz
27.03.2013 | Marius VETRICI

Secţiuni: Mediere, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Am decis să analizez din punct de vedere pragmatic care sunt efectele pe termen lung ale medierilor concretizate în acorduri de mediere. Pentru acest lucru, am selectat din jurisprudență medieri finalizate cu succes în perioada 2009-2011 și am intervievat părțile.

Speța curentă este extrasă din jurisprudența Judecătoriei Vaslui – dosarul 689/333/2011 [1]. Pentru claritate, voi prezenta în cele ce urmează contextul problemei.

Părțile sunt SC P SRL, în calitate de reclamant, și SC LPS SRL, în calitate de pârât. La unul din magazinele SC P SRL s-a dat o spargere. Prin contract, firma SC LPS SRL asigura monitorizarea, paza și protecția magazinului deținut de către SC P SRL. Obiectul diferendului dintre cele două firme a fost recuperarea sumelor pentru marfa furată. SC P SRL considera că este responsabilitatea SC LPS SRL să întrețină senzorii sistemului de securitate în bună funcționare, monitorizarea spațiului și, în caz de furt, să-și asume responsabilitatea pierderilor. SC LPS SRL în schimb, susținea că senzorii au fost obstrucționați de marfa depozitată neregulamentar și de schimbarea configurației spațiului de depozitare de către angajații SC P SRL. Ca urmare a medierii, s-a ajuns la un acord.

După un an și jumătate de la semnarea acordului de mediere, cei de la SC P SRL se declară foarte mulțumiți de mediere și de rezultatele acesteia pe termen lung, deoarece:
– acordul de mediere a fost respectat, SC LPS SRL a reverificat și reparat senzorii;
– SC LSP SRL a despăgubit-o pe SC P SRL prin compensare; deoarece relația de afaceri între cele două firme a continuat și după incident, facturile aferente abonamentului lunar ce ar fi trebuit achitat de către SC P SRL au fost compensate cu pagubele provocate de furt;
– reprezentantul SC P SRL s-a declarat foarte mulțumit de această soluție deoarece, cu excepția acestui incident, SC LPS SRL este un prestator de încredere și ar fi dorit să continue relația contractuală;
– medierea s-a desfășurat pe durata a trei întâlniri de câte 90 de minute fiecare; pentru comparație, reprezentantul SC LPS SRL estimează că un proces similar ar fi durat minim 5 luni pentru ajungerea la o soluție; în tot acest timp SC P SRL ar fi rămas fără serviciul de pază și monitorizare, lucru nedorit de aceștia, iar SC LPS SRL nu și-ar fi încasat banii din abonament;
– cele două firme au și în prezent o relație contractuală funcțională.

Reprezentantul firmei de pază, SC LPS SRL, mi-a comunicat că respectivul incident nu a fost o întâmplare fericită pentru afacerea lui. A trebuit să suporte despăgubirile, însă pentru că urăște procesele, pentru că dorește să finalizeze rapid judecata și să continue relația de afaceri, a respectat acordul de mediere.

În concluzie, medierea între cele două firme a avut următoarele efecte pozitive:

  1. a deblocat firmele din conflict
  2. a permis continuarea relației de afaceri
  3. a soluționat litigiul în 3 zile și nu în 5 luni
  4. a recuperat contravaloarea prejudiciului
  5. a recuperat taxele de timbru achitate pentru procesul pe rol
  6. a convins firma SC P SRL că medierea este eficientă și eficace și că merită să încerce rezolvarea diferendelor prin mediere înainte să apeleze la judecată.

Aceste concluzii au convins SC P SRL să apeleze la mediere și ulterior. Reprezentantul firmei mi-a spus că, în prezent, firma participă la o altă mediere privind un contract de vânzare-cumpărare ale cărui clauze nu au fost respectate de cumpărător. De data aceasta, firma nu a mai apelat la instanță, ci a mers direct la mediere. În urma medierii, SC P SRL a convenit cu cumpărătorul achitarea bunului în mai multe tranșe, fapt care i-a permis păstrarea cumpărătorului care însă intrase în dificultate de plată și încasarea unor bani în avans.


[1] R. Călin, S. Lungu, D. Călin, Culegere de Hotărâri judecătorești pronunțate în materia medierii. Note și comentarii, Editura Universitară, București, 2012, pp. 443-445.


dr. Marius VETRICI

 

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti