Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Daune morale pentru nerespectarea condiţiilor legale de detenţie
29.03.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că se impune acordarea de daune morale pentru prejudiciul moral produs unei persoane aflate în stare de detenție, ca urmare a încălcării de către Administraţia Penitenciarului Bucureşti Jilava a normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, în sensul nerespectării condiţiilor privind păstrarea bunurilor şi a obiectelor personale, respectiv a amenajării grupului sanitar şi a condiţiilor de folosire a articolelor de toaletă pentru menţinerea igienei, în speţă, existenţa faptei ilicite a Administratiei Penitenciarului Jilava fiind constatată în procedura contestaţiei reglementată de Legea nr. 275/2006, finalizată printr-o sentinţă penală, definitivă. Înalta Curte a mai precizat că nu există criterii legale de cuantificare a prejudiciului moral, “cuantumul daunelor morale stabilindu-se, prin apreciere, ca urmare a aplicării de către instanţa de judecată a criteriilor referitoare la consecinţele negative suferite de cel în cauză, în plan fizic şi psihic, importanţa valorilor lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, aceste criterii fiind subordonate conotaţiei aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real şi efectiv produs”. Ca urmare, Înalta Curte a confirmat hotărârea primei instanţe care a apreciat că suma  de 1.000 lei este de natură să acopere prejudiciul moral produs reclamantului prin fapta ilicită a pârâtului. (Decizia nr. 5119 din data de 29 iunie 2012 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect solicitarea de daune morale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti