Întrebare preliminară cu privire la Codul vamal comunitar
27 martie 2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Judecătorul bulgar adresează mai multe întrebări în cascadă Curții de Justiție. Întrebările privesc Codul vamal comunitar (Regulamentul nr. 2913/92), dar și posibilitatea de a ataca o decizie a unei autorități vamale direct în instanță, fără îndeplinirea unei proceduri prealabile pe cale administrativă. (cauza C-30/13 Global Trans Lodzhistik)
Dispoziții incidente
Articolul 243
(1) Orice persoană are dreptul de a introduce o acțiune împotriva deciziilor luate de autoritățile vamale cu privire la aplicarea legislației vamale și care o privesc direct și individual.
Este, de asemenea, îndreptățită să își exercite dreptul de a introduce o acțiune orice persoană care a solicitat autorităților vamale o decizie referitoare la aplicarea legislației vamale și nu a obținut un răspuns la cerere în termenul menționat la articolul 6 alineatul (2).
Acțiunea trebuie introdusă în statul membru în care s-a luat decizia sau s-a solicitat obținerea ei.
(2) Dreptul de a introduce o acțiune poate fi exercitat:
(a) inițial, înaintea autorităților vamale desemnate în acest scop de statele membre;
(b) ulterior, înaintea unui organism independent, care poate fi o autoritate judiciară sau un organism specializat echivalent, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în statele membre.
Articolul 245
Dispozițiile privind punerea în aplicare a procedurii de introducere a unei acțiuni sunt stabilite de statele membre.
Articolul 181a alin.(2) din Regulamentul 2454/93 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Codului vamal comunitar
PS: când apar astfel de întrebări, mă întreb și eu cât va mai dura pentru ca și în România, dreptul Uniunii Europene să fie materie care să se studieze în fiecare an și în fiecare semestru.