Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DIICOT, 27 martie 2013
27.03.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Constituire a unei grupari infractionale,  acte de terorism, distrugere, omor calificat si nerespectarea regimului materiilor explozive. Trimitere in judecata. D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamt

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamt au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor M.I.D., 39 de ani, P.D., 44 de ani, L.C.I., 32 de ani, P.O., 31 de ani, C.E., 29 de ani Si J.P., 34 de ani, pentru  savarsirea infractiunilor de constituire a unei grupari infractionale, acte de terorism, instigare/tentativa la distrugere, instigare/ tentativa la omor calificat si nerespectarea regimului materiilor explozive.

In fapt, in sarcina inculpatilor M.I.D., lider al lumii interlope din municipiul Piatra Neamt si P.D. se retine ca au constituit o grupare infractionala, instigand membrii gruparii in scopul suprimarii vietii partii vatamate M.B., oponent pe plan local al inculpatului M.I.D.

In acest scop, inculpatul M.I.D. a procurat si predat inculpatilor un dispozitiv exploziv improvizat, avand greutatea de circa 1000 grame. Dispozitivul era perfect functional si apt de a detona si continea un amestec de produse chimice din categoria materiilor si amestecurilor explozive, care se regasesc in mod uzual in compozitia explozivilor de tipul dinamitelor.

In noaptea de 10/11.01.2013, in jurul orelor 02.20, membrii gruparii au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul proprietatea partii vatamate, autoturismul fiind parcat in spatiul public, in apropierea locuintei acesteia din municipiul Piatra Neamt.

Inculpatii au actionat cu intentia de a a suprima viata partii vatamate prin detonarea dispozitivului si producerea unei explozii la punerea in miscare a autoturismului.

Producerea rezultatului urmarit a fost stopata urmare a interventiei organelor de urmarire penala, care monitorizau activitatea infractionala a inculpatilor.

Cauza a fost trimisa, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bacau.

Facem precizarea ca faptele inculpatilor urmeaza a fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

***

Camatarie si santaj. Perchezitii domiciliare. D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Salaj si SCCO Salaj

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Salaj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul SCCO Salaj, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de camatarie si santaj.

Gruparea era constituita pe criterii de tip etnic si familial, inculpatii fiind cetateni romani de etnie rroma, intre acestia existand relatii de rudenie de gradele I sau II.

Membrii gruparii acordau imprumuturi cu camata unor persoane de pe raza orasului Jibou, judetul Salaj, percepand dobanzi de 100% pe luna.

Procurorii D.I.I.C.O.T au identificat pana la acest moment un numar de 80 de persoane, victime ale grupului de crima organizata.

Sumele de bani imprumutate si dobanzile pretinse erau recuperate prin amenintari si acte de violenta, indreptate atat impotriva debitorilor cat si a familiilor acestora.

In situatia in care victimele nu reuseau sa plateasca dobanzile aferente, acestea erau obligate sa semneze procuri notariale, prin care renuntau in favoarea inculpatilor la toate drepturile financiare prevazute de lege privind alocatiile de stat pentru copii minori, alocatii pentru persoane aflate in plasament/intretinere, pensii de handicap precum si alte ajutoare sociale.

Sumele de bani erau recuperate de catre inculpati cu ajutorul a doi functionari din cadrul Oficiului Postal Jibou, care ii informau despre data la care se fac platile si le remiteau sumele de bani, cu incalcarea atributiilor de serviciu. Inculpatii le prezentau acestora actele de identitate originale sau in copie retinute in mod ilegal de la partile vatamate la momentul  acordarii imprumuturilor.

Cu titlu de exemplu, dintre metodele utilizate de catre inculpati se remarca aceea a racolarii femeilor insarcinate carora li se ofereau sume de bani pentru copilul nenascut, banii urmand a fi recuperati din indemnizatia de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.

Procedand in aceasta maniera,  membrii gruparii au intrat in posesia unor importante sume de bani, bunuri mobile (autoturisme de lux) si chiar imobile, pe care victimele, urmare a amenintarilor cu moartea si a  actelor repetate de violenta, erau obligate sa le cedeze in favoarea acestora.

La data de 26.03.2013, procurorii DIICOT au depistat, in flagrant delict, in zona Oficiului Postal din orasul Jibou, un numar de patru inculpati, in momentul in care acestia isi insuseau ilegal suma de 3529 lei, reprezentand ajutoare sociale.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 11 perchezitii domiciliare la locuintele membrilor gruparii, ocazie cu care au fost ridicate mijloace de proba si sume de bani.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat Judecatoriei Zalau arestarea preventiva a 8 inculpati pentru o perioada de 29 de zile.

Cercetarile in cauza au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Cluj – Napoca, SCCO Bistrita-Nasaud, SCCO Maramures, si cu sprijinul lucratorilor din cadrul BMJ Cluj-Napoca.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SOS Cluj si DGIPI.

Facem precizarea ca faptele inculpatilor urmeaza a fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.

:: sursa: www.diicot.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti