Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
5 comentarii

Mona Pivniceru: judecătorii CCR numiţi de toate puterile statului
28.03.2013 | Sergiu ȘERBAN

Secţiuni: Content, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

În cadrul unei dezbateri organizată de Asociaţia FACIAS și Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a propus modificarea modalităţii de desemnare a judecătorilor componenţi ai Curţii Constituţionale.

În condiţiile reglementărilor actuale, trei judecători sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor și trei de Președintele României.

Mona Pivniceru consideră că cei nouă membri din componenţa Curţii Constituţionale să fie reprezentanţi ai celor trei puteri din stat. Formula propusă presupune numirea a trei reprezentanţi din partea Parlamentului, trei din partea Guvernului și trei din partea puterii judecătorești. Temeiul acestei propuneri reprezintă asigurarea echilibrului și controlului reciproc între puterile statului.

Mona Pivniceru: „Acest organism situat deasupra puterilor în stat ar trebui să aibă în compunerea sa câte trei reprezentanţi ai fiecărei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului și trei ai puterii judecătorești, pentru că, cred eu, numai în această formulă s-ar asigura echilibrul si controlul reciproc al puterilor în stat. Formula aceasta nu este o inovaţie, sunt mai multe state care au inclus în compunerea CC alături de Legislativ și Executiv și puterea judecătorească.”

Sergiu ŞERBAN
student Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti