Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Nulitatea hotărârii ca urmare a stării de incompatibilitate a judecătorului


28 martie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., ori de câte ori judecătorul soluţionează propunerea de arestare preventivă în cursul urmăririi penale, acesta nu mai poate participa la judecarea cauzei în fond, apel, recurs, în caz contrar hotărârea pronunţată fiind lovită de nulitate absolută. În speţă, deşi judecătorul incompatibil trebuia să formuleze cerere de abţinere încă de la primul termen de judecată, acesta a participat succesiv, ca membru al completului, la mai multe termene de judecată în apel, în cadrul cărora s-au audiat inculpaţii, au fost administrate probe şi mai apoi a formulat cerere de abţinere întemeiată pe dispoziţiile art. 48 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., care a fost admisă. În aceste împrejurări, Înalta Curte a apreciat că hotărârea instanţei de apel este lovită de nulitate absolută, fiind supusă casării cu trimitere spre rejudecare la instanţa de apel, urmând ca judecata în apel să fie reluată de la început, cu respectarea tuturor regulilor de procedură aplicabile judecării cauzei în apel. (Decizia nr. 2974 din data de 24 septembrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect judecarea infracţiunii de evaziune fiscală)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii