Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 28 martie 2013
28.03.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Fals intelectual, inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice, uz de fals si fals in inscrisuri oficiale. Incepere urmarire penala. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta din data de 19.03.2013, extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale intr-o cauza avand ca obiect falsificarea unor retete de catre anumite cadre medicale, in baza carora s-au decontat sume importante prin intermediul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului București (C.A.S.M.B.), dupa cum urmeaza:

1. M.T.V. sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals intelectual (718 acte materiale), complicitate la inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice, complicitate la  infractiunea de uz de fals (1373 de acte materiale);

2. D.C. sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale ( 430 de acte materiale), complicitate la uz de fals ( 430 de acte materiale) si complicitate la inselaciune;

3. O.G.D. sub aspectul savarsirii infractiunilor de  fals material in inscrisuri oficiale (1373 acte materiale), uz de fals si inselaciune.

Prin ordonanta Intocmita de procurori s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada 01.09.2008 – 31.08.2009, invinuitul M.T.V., in calitate de medic primar in cadrul unei unitati medicale cu profil diabetologic, a intocmit in mod fictiv retete gratuite pentru medicamente antidiabetice folosind informatii referitoare la pacienti carora nu le-a recomandat aceste medicamente sau referitoare la pacienti care nu se aflau in evidenta sa, ori folosind datele de stare civila ale unor persoane decedate.

Invinuitul  remitea aceste retete, dar si pe cele completate de catre invinuita D.C. (medic rezident in cadrul aceluiasi cabinet), invinuitei O.G.D., reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta sa primeasca valoarea medicamentelor de la C.A.S.M.B.

In acest scop, erau completate si emise retete consecutive eliberate in aceeasi zi, aceluiasi pacient, in care diagnosticul pacientului era diferit (diabet zaharat insulino-dependent in prima reteta, diabet zaharat non insulino dependent In cea de-a doua), retete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decat cel legal.

O alta modalitate de savarsire a faptei era preluarea medicamentelor de catre medicul M.T.V. direct de la farmacie, urmata de remiterea catre aceasta a retetelor necesare, pentru a fi decontata valoarea medicamentelor la C.A.S.M.B.

Prejudiciul total creat in acest mod este de 2.341.794 lei.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti