Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Adevărul despre contribuțiile avocaților pentru asigurări sociale de sănătate
29.03.2013 | Ionuț DOBRINESCU

Am aflat zilele acestea de la știri și de pe o mulțime de site-uri cum avocatul Florin Kovacs a obținut în instanță scutirea de la plata contribuțiilor sociale de sănătate.

Știrea e cel puțin confuză și cel mult suspectă prin lipsa detaliilor. La televizor se spunea chiar că omul a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție, știrea fiind ilustrată cu imagini chiar de la Curte, lucru mai mult decât improbabil într-un contencios fiscal privind impunerea unei persoane fizice. Cu toate acestea, pe baza informațiior publice, și cu experiența bancurilor de la Radio Erevan, putem reconstitui o bună parte din adevăr.

Acest coleg avocat, Florin Kovacs, s-a judecat într-adevăr într-un litigiu de contencios fiscal cu CNAS TIMIȘ în dosarul 2261/30/2009 unde a pierdut atât la fond la Tribunalul Timiș (după ce a mai ridcat și o excepție de neconstituționalitate!), cât și în recurs la Curtea de Apel Timișoara. Soluția irevocabilă constând în respingerea recursului lui Florin Kovacs s-a dat pe 22 martie 2013.

Pierzând irevocabil pe fondul contenciosului fiscal, domnul Kovacs s-a gândit să capitalizeze mediatic un câștig minor și indiferent dintr-o contestație civilă la executarea fiscală (care NU e contencios administrativ, e altceva!). Contestația s-a judecat la JUDECĂTORIA TIMIȘ în dosar 9375/325/2012*, unde  s-a respins la 10 septembrie 2012 suspendarea executării (pe care în prealabil a și cauționat-o) dar ulterior la 12 noiembrie 2012 s-a admis contestatia la executare.

Am găsit și sentința conformă cu originalul, clamată ca un succes și publicată integral pe internet, putând constata cum contestația la executare i-a fost admisă strict pe motive procedurale ce țin de necomunicarea unor acte de executare silită. Instanța a indicat clar că fondul impunerii, aspectele de legalitate invocate de contestator cu privire la decizia de impunere 58/36/05.02.2009, se judecă în altă procedură, pe Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, unde între timp a și pierdut.

Rămâne așadar cu atât mai valabil și mai de actualitate semnalul de alarmă pe care l-am lansat la 6 ianuarie 2012 prin articolul privind Fiscalizarea Contribuțiilor Sociale, cu referire specială la corpul avocaților.

Încă o dată, știrile de tip Radio Erevan lansate în ajunul Congresului Avocaților trebuie luate cu un pic de sare și citite fix pe dos! Accentul în știre cade pe susținerile avocatului contestator Florin Kovacs, care nu sunt numai greșite, dar sunt și respinse irevocabil de Curtea de Apel Timișoara. Anularea unor acte de executare silită în calea contestației la executare nu e de interes pentru nimeni, cu atât mai mult cu cât considerentul anulării este trivial: necomunicarea unor acte de executare.

Ionuţ DOBRINESCU
avocat DOBRINESCU DOBREV


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Adevărul despre contribuțiile avocaților pentru asigurări sociale de sănătate”

 1. – Sîntem un grup de ascultători fideli ai Radio Erevan şi am dori să aflăm de ce a murit tov. Andropov.
  – Stimaţi ascultători, nu ştim exact de ce a murit tov. Andropov, tot ce ştim e că la autopsie a suferit cumplit.

  • Ok.eu am inteles,dar omul de rand nu.
   imediat dupa ce a aparut stirea la telefon am si inceput sa fiu sunata de clientii cu care aveam tocmai contestatii la executare impotriva deciziilor DGFP, ce vizau plata CASS si dat exemplu stirea de la televizor.
   dezinformarea creaza atat panica,cat si falsa impresie ca s-a castigat efectiv pe anularea sumelor datorate catre CASS, cand de fapt contestatie a fost admisa pe reguli de procedura si nu pe fond.

 2. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  wow. pur și simplu wow. mulțumesc pentru articol.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.