Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Invocarea forţei majore ca o cauză de încetare a contractului de leasing
03.04.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept comercial, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că utilizatorul dintr-un contract de leasing, fiind debitor al obligaţiei de plată a ratelor de leasing, nu poate solicita încetarea contractului de leasing financiar ca urmare a intervenţiei forţei majore, întrucât, deşi forţa majoră are efect asupra răspunderii contractuale în cazul pieirii bunului obiect al contractului, în speţă, nu este aplicabilă regula res perit debitori, deoarece obiectul obligaţiei reclamantei-recurente nu îl reprezintă un bun individual determinat, ci un bun de gen, o sumă de bani, or, genera non pereunt. În speţă, cazul de forţă majoră pe care reclamanta l-a invocat a fost „criza economico-financiară mondială cu corolarul ei”, iar Înalta Curte a reţinut că menţinerea contractului de leasing este posibilă deoarece obiectul obligaţiei reclamantei constă în plata unor sume de bani cu titlu de rate de leasing, iar sumele de bani, ca bunuri de gen, nu pier prin caz fortuit sau de forţă majoră. (Decizia nr. 3848 din data de 9 octombrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea încetării unui contract de leasing financiar)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti