Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Târgu-Mureș. Posibilitatea începerii urmăririi penale prin ordonanța de extindere a cercetării penale


2 aprilie 2013 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ

Curtea de Apel Târgu-Mureș a hotărât că începerea urmăririi penale nu poate opera prin ordonanța procurorului de extindere a cercetării penale.

În speță, Curtea nu și-a însușit opinia parchetului că ordonanţa de extindere a cercetării penale acoperă viciul privind începerea urmăririi penale față de inculpaţi. Astfel, Curtea a apreciat că, întrucât nu a fost începută urmărirea penală, punerea în mișcare a acțiunii penale nu are niciun efect procesual şi, într-o atare situație, propunerea de arestare preventivă este lovită de nulitate absolută. Din interpretarea art. 228 Cod procedură penală rezultă în mod neechivoc că începerea urmăririi penale este obligatorie, iar potrivit art. 238 Cod procedură penală extinderea cercetării penale se poate face doar după ce s-a început urmărirea penală, astfel că neîncepându-se urmărirea penală cu privire la inculpaţi, actele desfăşurate ulterior sunt în afara procesului penal şi, prin urmare, trebuie refăcute. (Decizia penală nr. 68 din 2 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Târgu-Mureș având ca obiect propunere de arestare preventivă a inculpatului/art. 149 ind. 1 C.P.P., potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică