« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Târgu-Mureș. Posibilitatea începerii urmăririi penale prin ordonanța de extindere a cercetării penale
02.04.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Târgu-Mureș a hotărât că începerea urmăririi penale nu poate opera prin ordonanța procurorului de extindere a cercetării penale.

În speță, Curtea nu și-a însușit opinia parchetului că ordonanţa de extindere a cercetării penale acoperă viciul privind începerea urmăririi penale față de inculpaţi. Astfel, Curtea a apreciat că, întrucât nu a fost începută urmărirea penală, punerea în mișcare a acțiunii penale nu are niciun efect procesual şi, într-o atare situație, propunerea de arestare preventivă este lovită de nulitate absolută. Din interpretarea art. 228 Cod procedură penală rezultă în mod neechivoc că începerea urmăririi penale este obligatorie, iar potrivit art. 238 Cod procedură penală extinderea cercetării penale se poate face doar după ce s-a început urmărirea penală, astfel că neîncepându-se urmărirea penală cu privire la inculpaţi, actele desfăşurate ulterior sunt în afara procesului penal şi, prin urmare, trebuie refăcute. (Decizia penală nr. 68 din 2 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Târgu-Mureș având ca obiect propunere de arestare preventivă a inculpatului/art. 149 ind. 1 C.P.P., potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

 
Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD