Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ROF şi procedurile Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional


4 aprilie 2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Arbitraj, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 184 din data 2 aprilie 2013 a fost publicata Decizia Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei nr. 7/2013 privind aprobarea normelor de organizare si functionare si a procedurilor Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Decizia Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei stabileste:

– regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International, aprobate de Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International, modificate ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila;

– Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

1. Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Printr-o conventie arbitrala, partile pot sa prevada:
– ca litigiile lor vor fi supuse unei institutii permanente de arbitraj, caz in care arbitrajul se va desfasura in conformitate cu dispozitiile Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007, cu dispozitiile Codului de procedura civila, in masura in care aceste norme nu contrazic regulilor de procedura arbitrala, cu dispozitiile Conventiei europene de arbitraj comercial international de la Geneva, cu Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei;
– ca litigiile vor fi supuse unui arbitraj ad-hoc in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 335/2007, cu dispozitiile Codului de procedura civila, cu dispozitiile din conventiile internationale la care Romania este parte si cu regulile care privesc arbitrajul adhoc.

Arbitrajul institutionalizat consta in incredintarea, prin conventia arbitrala, Curtii de Arbitraj sa judece un litigiu determinat.
Cu privire la arbitrajul institutionalizat, sunt prevazute in detaliu:
–  conventia arbitrala;
– constituirea si competentele tribunalului arbitral;
– procedura prearbitrala (sesizarea Curtii de arbitraj, comunicarea actelor de procedura, cheltuielile arbitrale, constituirea tribunalului arbitral, termenul si locul arbitrajului);
– procedura arbitrala (infatisari si dezbateri, probatiunea, hotararea arbitrala, executarea sentintei arbitrale, etc.).

Arbitrajul organizat prin conventia arbitrala incheiata intre parti, de catre un tert, altul decat o institutie de arbitraj reprezinta arbitrajul ad-hoc (voluntar).
Tribunalul arbitral ales de parti, compus dintr-un arbitru unic sau dintr-un numar de arbitri se supune regulilor de procedura stabilite prin conventia arbitrala.
In cazul unui arbitraj ad-hoc organizat de parti pentru solutionarea unui litigiu determinat, Curtea de Arbitraj le poate acorda asistenta, la cererea partilor.

2. Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Regulamentul are ca obiect organizarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, reglementand aspecte cu privire la atributiile, componenta si resursele  Curtii de Arbitraj.

Curtea de Arbitraj indeplineste, printre altele, urmatoarele atributii:
– organizeaza si administreaza solutionarea litigiilor civile interne si internationale prin arbitraj institutionalizat si prin arbitraj ad-hoc;
– nominalizarea unei institutii permanente de arbitraj inserata in conventia arbitrala cu privire la solutionarea litigiilor;
– in cazul in care institutia permanenta de arbitraj nu este nominalizata sau individualizata si partile au convenit in conventia arbitrala solutionarea litigiilor pe calea arbitrajului, competenta va fi determinata de regulamentul si regulile de procedura arbitrala ale institutiei permanente de arbitraj de la locul unde s-a inregistrat cererea/actiunea de arbitrare;
– daca partile au inserat in conventia arbitrala ca litigiile lor vor fi solutionate pe calea arbitrajului ad-hoc, partile vor avea dreptul: de a desemna arbitrii sau de a stabili modalitatile potrivit carora acestia vor fi desemnati; de a desemna locul desfasurarii arbitrajului; de a fixa regulile de procedura pe care le vor urma arbitrii etc.

Curtea de Arbitraj se compune din arbitri, aprobati de catre Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la propunerea presedintelui Camerei Nationale, cu consultarea presedintelui Curtii de Arbitraj, dintre persoanele care indeplinesc cerintele prevazute in regulament si care au depus o cerere in acest sens.

Activitatea Curtii de Arbitraj este coordonata de catre un Colegiu alcatuit din presedinte, prim-vicepresedinte, vicepresedinte, secretar stiintific, arbitru coordonator si 4 membri, aprobat pentru un mandat de 3 ani si care poate fi reinnoit de Colegiul de Conducere al Camerei Nationale, la propunerea presedintelui acesteia.

Regulamentul cuprinde precizari detaliate cu privire la: vocatia de a fi arbitru, inscrierea pe Lista de arbitri si intocmirea acesteia, nominalizarea arbitrilor, Colegiul si Plenul Curtii de Arbitraj, Autoritatea de nominare, obligatii ale arbitrului si supraarbitrului etc.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro