BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Finalizarea cauzei „Fraude la referendum”

04.04.2013 | Paula VÂRBAN
Newsletter
Instagram
Facebook

Introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in cauza cunoscuta mass-media sub denumirea „Fraude la referendum” Mehedinti si au dispus, la data de 03.03.2013, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor C.R., A.T. si A.I. sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000, respectiv introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

Cu ocazia desfasurarii referendumului national organizat la data de In data de 29 iulie 2012, inculpata C.R., in calitate de presedinte al unei Sectii de votare din Comuna Patulele, a semnat lista electorala suplimentara aferenta urnei mobile cunoscand ca aceasta contine semnaturi false, a introdus in urna un numar suplimentar de buletine de vot, corespunzator persoanelor inscrise in fals (atat in lista electorala permanenta cat si in lista electorala suplimentara) si a consemnat date nereale cu privire la numarul participantilor in procesul – verbal privind rezultatul referendumului.

Totodata, inculpatii A.T. si A.I., in calitate de membri ai biroului electoral al aceleiasi sectii din Comuna Patulele, care au fost desemnati de presedinta sectiei sa se deplaseze cu urna mobila la toate persoanele inscrise in lista suplimentara, nu si-au indeplinit aceasta atributie. In acest context, inculpatii au permis, ulterior, semnarea in fals a celor care nu si-au exercitat dreptul de vot si introducerea unui numar suplimentar de buletine de vot corespunzator acestor persoane, precum si semnarea procesului-verbal privind rezultatul referendumului, cunoscand ca acesta contine date nereale.

Sintetizand, din rechizitoriul procurorilor reiese ca a fost fraudat un numar de 137 voturi din totalul de 1440 de alegatori inscrisi pe lista permanenta si cea suplimentara.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Vinju Mare.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanța, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumției de nevinovație.

:: sursa: mpublic.ro

Paula VÂRBAN

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate