Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

ICCJ. Deductibilitatea cheltuielilor de consultanţă


4 aprilie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că sunt deductibile fiscal cheltuielile reprezentând servicii de consultanţă, comision de agenţie comercială, consultanţă de afaceri şi servicii de management, în situaţia în care au fost îndeplinite atât condiţiile generale de deductibilitate prevăzute de art. 21(1) C. fiscal, în sensul că serviciile s-au făcut în scopul realizării de venituri impozabile, dar şi condiţiile specifice de deductibilitate a unor astfel de cheltuieli, reglementate de art. 21 lit. m) din C. fiscal, respectiv justificarea necesităţii prestării acestora, în scopul propriei activităţi, pe baza unor documente probatorii. În speţă, societatea reclamantă a externalizat serviciile de consultanţă, vânzare, management, marketing către alte patru societăţi cu care a încheiat contracte de prestări servicii sau de agenţie, pe bază de comision cu valoare mai mică de 10% din vânzări. Din raportul de expertiză întocmit în cauză a rezultat că serviciile prestate au fost dovedite cu contracte şi acte adiţionale, cu rapoarte de activitate şi minute semnate de părţile contractante, facturile emise de prestatori fiind înregistrate în contabilitatea acestora. De asemenea, s-a constatat că necesitatea serviciilor externalizate a fost justificată prin faptul că această modalitate de lucru, care ţine de managementul societăţii, a determinat o scădere a cheltuielilor de personal şi o dublare a cifrei de afaceri, pentru care s-au calculat şi achitat obligaţii bugetare mai mari. Înalta Curte a mai precizat că nu are relevanţă faptul că personalul recurentei a fost angajat şi în societăţile prestatoare de servicii, cu contract de muncă cu timp parţial, legiuitorul permiţând cumulul de funcţii, astfel că, în speţă, cheltuielile cu serviciile de consultanţă, comision de agenţie comercială, consultanţă de afaceri şi management sunt deductibile fiscal. (Decizia nr. 1470 din data de 20 martie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios adminsitrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea în parte a unei decizii de impunere)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro