Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Curtea de Apel Craiova. Admisibilitatea acțiunii civile formulate de inculpatul-parte civilă
05.04.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Craiova a hotărât că acțiunea civilă formulată de o persoană care are și calitatea de inculpat nu poate fi admisă.

Curtea a apreciat astfel că, ”în mod greșit s-a admis (de către instanța de fond) acțiunea civilă formulată de partea civilă,  în condițiile în care aceasta a avut și calitatea de inculpat și a avut o culpă în proporție de 50% în producerea accidentului, care a condus la decesul soției sale. Chiar dacă și celălalt inculpat a contribuit la producerea accidentului, având o culpă de 50%, acesta nu poate fi obligat la despăgubiri cu titlu de daune morale sau daune materiale către cel care prin comportamentul său a concurat în egală măsură la savârșirea infracțiunii și implicit, la efectele acesteia. Dacă s-ar accepta aceasta idee, s-ar ajunge la situații în care cei care contribuie la savârșirea unei infracțiuni pot primi despăgubiri pentru efecte ce rezultă din propriul comportament prin care au încălcat o norma sau mai multe norme, fapt de neconceput.” (Decizia penală nr. 1897 din 25 septembrie 2012 pronunţată în recurs de Secţia penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova având ca uciderea din culpă/art. 178 C.P., potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti