Reforma constituțională: rolul și atribuțiile Curții Constituționale a României – București, 15 aprilie 2013
05.04.2013 | JURIDICE.ro

Fundația Friedrich Ebert România și Forumul Constituțional anuntă organizarea dezbaterii: Reforma constituțională: rolul și atribuțiile Curții Constituționale a României, Luni, 15 aprilie, orele 10.00 – 13.00, Senatul României, sala Avram Iancu.
După adoptarea Constituției din 2003, Curtea Constituțională a României (CCR) a reprezentat un actor important prin rolul de arbitru cheie pe care l-a jucat în relațiile dintre executiv și legislativ, cât și dintre componentele puterii executive. În acest context, apelul la CCR pentru rezolvarea conflictelor între autoritățile publice a fost practic inevitabil. În același timp, apelul la CCR s-a făcut adeseori pentru transarea unor decizii eminamente politice ale autorităţilor publice (schimbarea sistemului electoral, măsurile de austeritate, legislaţia privind referendumul etc.).
Acest lucru a condus la o situație în care CCR s-a aflat de multe ori în centrul confruntărilor politice și a fost ținta a numeroase atacuri legate de politizarea instituţiei. Dezbaterile prilejuite de procesul de revizuire a Constituției reprezintă un bun prilej pentru a readuce în discuție rolul și atribuțiile CCR: care sunt principalele dificultăți si probleme legate de funcționarea CCR; revizuirea Constituției ar trebui să aibă în vedere modificarea atribuțiilor CCR si dacă da, în ce sens si care sunt aspectele care ar trebui revizuite; cum se corelează atribuțiile CCR cu celelalte modificări aflate pe masa de discuție, de exemplu relația dintre Guvern si Parlament, atribuțiile legislativului si executivului etc.
Agenda
10.00 Cuvânt de bun venit din partea domnului Cristian Pîrvulescu, președintele Forumului Constituţional și a domnului Matthias Jobelius, reprezentant al Fundaţiei Friedrich Ebert
10.15-11.15 Intervenţii: Prof. univ. dr. Herta Däubler-Gmelin (fost Ministru al Justiţiei, Germania); Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu (reprezentantul României la Comitetul European de Drepturi Sociale, Consiliul Europei); Prof. univ. dr. Valeriu Stoica (fost Ministru al Justiţiei); Conf. univ. dr. Varga Attila (Universitatea Sapientia Cluj-Napoca, UDMR); Norica Nicolai (membru în Parlamentul European, PNL, tbc); Prof. univ. dr. Stelian Tănase (analist politic);.
Moderator: Conf. Univ. dr. Cristian Pîrvulescu (președintele Forumului Constituţional)
11.15-13.00 Sesiune de discuţii
Lucrările conferinţei vor avea loc în limba română și limba engleză, cu traducere simultană.
Vă rugăm să ne confirmaţi participarea dumneavoastră până joi, 11 aprilie 2013.
Contact: Victoria Stoiciu, Director de programe, Fundaţia Friedrich Ebert România, victoria.stoiciu@fes.ro, tel: 0212110982/3, telefon mobil: 0722227946