Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Reforma constituțională: rolul și atribuțiile Curții Constituționale a României – București, 15 aprilie 2013
05.04.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Fundația Friedrich Ebert România și Forumul Constituțional anuntă organizarea dezbaterii: Reforma constituțională: rolul și atribuțiile Curții Constituționale a României, Luni, 15 aprilie, orele 10.00 – 13.00, Senatul României, sala Avram Iancu.

După adoptarea Constituției din 2003, Curtea Constituțională a României (CCR) a reprezentat un actor important prin rolul de arbitru cheie pe care l-a jucat în relațiile dintre executiv și legislativ, cât și dintre componentele puterii executive. În acest context, apelul la CCR pentru rezolvarea conflictelor între autoritățile publice a fost practic inevitabil. În același timp, apelul la CCR s-a făcut adeseori pentru transarea unor decizii eminamente politice ale autorităţilor publice (schimbarea sistemului electoral, măsurile de austeritate, legislaţia privind referendumul etc.).

Acest lucru a condus la o situație în care CCR s-a aflat de multe ori în centrul confruntărilor politice și a fost ținta a numeroase atacuri legate de politizarea instituţiei. Dezbaterile prilejuite de procesul de revizuire a Constituției reprezintă un bun prilej pentru a readuce în discuție rolul și atribuțiile CCR: care sunt principalele dificultăți si probleme legate de funcționarea CCR; revizuirea Constituției ar trebui să aibă în vedere modificarea atribuțiilor CCR si dacă da, în ce sens si care sunt aspectele care ar trebui revizuite; cum se corelează atribuțiile CCR cu celelalte modificări aflate pe masa de discuție, de exemplu relația dintre Guvern si Parlament, atribuțiile legislativului si executivului etc.

Agenda
10.00 Cuvânt de bun venit din partea domnului Cristian Pîrvulescu, președintele Forumului Constituţional și a domnului Matthias Jobelius, reprezentant al Fundaţiei Friedrich Ebert
10.15-11.15 Intervenţii: Prof. univ. dr. Herta Däubler-Gmelin (fost Ministru al Justiţiei, Germania); Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu (reprezentantul României la Comitetul European de Drepturi Sociale, Consiliul Europei); Prof. univ. dr. Valeriu Stoica (fost Ministru al Justiţiei); Conf. univ. dr. Varga Attila (Universitatea Sapientia Cluj-Napoca, UDMR); Norica Nicolai (membru în Parlamentul European, PNL, tbc); Prof. univ. dr. Stelian Tănase (analist politic);.

Moderator: Conf. Univ. dr. Cristian Pîrvulescu (președintele Forumului Constituţional)

11.15-13.00 Sesiune de discuţii

Lucrările conferinţei vor avea loc în limba română și limba engleză, cu traducere simultană.

Vă rugăm să ne confirmaţi participarea dumneavoastră până joi, 11 aprilie 2013.

Contact: Victoria Stoiciu, Director de programe, Fundaţia Friedrich Ebert România, victoria.stoiciu@fes.ro, tel: 0212110982/3, telefon mobil: 0722227946

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti