Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

INFO-DNA, 5 aprilie 2013
05.04.2013 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita si fals intelectual. Arestare preventiva. D.N.A. – Serviciul teritorial Brasov
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov efectueaza cercetari penale fata de inculpatul C.F., ofiter de politie cu gradul profesional de inspector in cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti – Brigada Rutiera, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– trei infractiuni de luare de mita si
– doua infractiuni de fals intelectual.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunilor ianuarie – martie 2013, inculpatul C.F., in calitate de ofiter de politie cu gradul profesional de inspector in cadrul Directiei Generale a Politiei Mun. Bucuresti – Brigada Rutiera, a pretins si primit de la trei conducatori auto suma totala de 1.700 lei pentru a nu le suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 3 luni ca urmare a constatarii unor contraventii le regimul circulatiei pe drumurile publice.
De asemenea, dupa primirea banilor, inculpatul a redactat in fals doua chitante in care a consemnat ca a primit de la doi dintre conducatorii auto suma totala de 150 lei cu titlu de amenda pentru contraventii care nu sunt sanctionate cu suspendarea dreptului de a conduce.

In cauza, procurorii efectueaza acte de urmarire penala fata de o alta persoana.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

La data de 4 aprilie 2013, procurorii au dispus retinerea acestuia pe un termen de 24 de ore, urmand a fi prezentat Tribunalului Brasov cu propunere de arestare preventiva pe un termen de 29 de zile.


Actualizare (05.04.2013): La data de 5 aprilie 2013, Tribunalul Brasov a dispus arestarea preventiva a inculpatului C.F. pe un termen de 29 de zile.


La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Trafic de influenta, cumparare de influenta si asociere pentru savarsirea infractiunii de coruptie. Retinere. D.N.A.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de urmatorii inculpati:
M.A., fost director general si actualmente director la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu – AM POSM, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta in forma continuata (patru acte materiale) si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie,
F.N., administrator a unor societati comerciale de consultanta, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta in forma continuata (doua acte materiale) si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie,
G.V.C., administrator a unor societati comerciale de consultanta, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta in forma continuata (trei acte materiale) si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In perioada noiembrie 2011-prezent, M.A., director general si ulterior director la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu (AM POSM), in mod repetat, a pretins si primit bani, alte foloase si a acceptat daruri de la reprezentantii firmelor conduse de F.N. si G.V.C. cu complicitatea si a altor persoane, pentru a interveni pe langa diferiti functionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului mentionat, intre care si firma TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL.
Concret, la data de 5 aprilie 2011, intre reprezentantii firmei TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL si autoritatea de mediu s-a semnat un contract avand ca obiect acordarea de asistenta tehnico-economica pentru directiile si birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare apartinand de POSM, legat de proiectele finantate din asistenta financiara nerambursabila. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei.
Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea platilor si pentru a obtine sprijinul in adjudecarea unor noi licitatii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infractionale au efectuat mai multe acte materiale de cumparare a influentei directorului AMPOSM, M.A.

In acest sens, M.A. a pretins și primit urmatoarele sume de bani sau foloase:
– in perioada 23-25 noiembrie 2011, M.A. a primit de la F.N., prin intermediar, un ceas de mana;
– in perioada iulie 2012-prezent (aprilie 2013), M.A. a primit folosinta gratuita a unui autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la G.V.C. colaborator al TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL, in echivalent de 18.027 euro;
– in data de 6 februarie 2013, M.A. a cerut o excursie de doua saptamani in insulele Mauritius pentru doua persoane (el si sotia sa) pentru luna octombrie 2013 de la F.N. si G.V.C. in echivalent de 5.324 euro;
– in perioada 16-21 februarie 2013, M.A. a acceptat direct si indirect cu titlu de dar doua sume de bani de 500 lei, respectiv 600 lei, de la G.V.C.
La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infractionale, respectiv F.N. si G.V.C. la o intalnire la care a participat si M.N., s-au pus de acord sa constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care sa plateasca necuvenit functionarii de la nivel local care fie creeaza probleme in derularea contractelor cu autoritatile statului, fie trebuie mituiti pentru obtinerea unor astfel de contracte.
In considerarea acestor intentii, in perioada 21 februarie 2013-prezent, membrii asocierii infractionale, F.N. si G.V.C. (fie impreuna, fie separat) s-au intalnit cu un functionar din cadrul unui consiliu judetean pentru a stabili condițiile de cumparare a influenței acestuia pe langa alti functionari din acelasi consiliu judetean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autoritați contractante, astfel ca anumite contracte sa fie atribuite firmelor din grupul condus de F.N. si G.V.C.
Inculpatilor M.A., F.N. si G.V.C. li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

La data de 4-5 aprilie 2013, procurorii au dispus retinerea celor trei pe un termen de 24 de ore, urmand a fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe un termen de 29 de zile.

In acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor din structurile specializate in culegerea de informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

 


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.