Legea nr. 115/2012 – Obligativitatea şedinţei de informare pe înţelesul tuturor – București, 6 aprilie 2013. Cum a fost
8 aprilie 2013 | JURIDICE.ro
Analiza miturilor legate de introducerea obligativităţii şedinţei de informare cu privire la avantajele medierii, a litigiilor la care se aplică şi simularea unor speţe relevante pentru lămurirea tuturor etapelor sedinţei de informare au fost coordonatele principale ale conferinţei „Legea 115/2012 – Obligativitatea şedinţei de informare pe înţelesul tuturor”, desfăşurată sâmbătă, 6 aprilie, la Institutul Bancar Român.
Organizat de Asociaţia O şansă pentru viitor, Institutul Internaţional de Mediere şi Asociaţia Centrul Avocaţilor, evenimentul a reunit profesionişti în domeniul medierii, invitaţi din cadrul instituţiilor de profil, reprezentanţi ai Parlamentului, Camerelor de Comerţ şi mediului de afaceri, care au lămurit pas cu pas etapele şedinţei gratuite de informare – procedură şi uzanţe, strategiile mediatorului, deontologie, diplomaţie şi protocol în mediere.
În deschiderea evenimentului, deputatul Alina Gorghiu, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a subliniat necesitatea transpunerii cât mai rapide a directivei europene SAL în materie de consum, cea care garantează consumatorilor europeni posibilitatea de a-și rezolva diferendele cu costuri cât mai reduse și într-un timp cât mai scurt, oferind astfel o alternativă la metodele judiciare clasice.
La rândul său, deputatul Daniel Fenechiu, secretar al Camerei Deputaţilor, a evidenţiat faptul că trebuie intensificat dialogul interprofesional între avocaţi şi mediatori, retincenţă cu care este privită, încă, noua profesie de mediator de către casta avocaţilor fiind generată de lipsa unei informări adecvate.
Deputatul Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a ţinut să îi asigure de tot suportul său pe mediatorii prezenţi în sală, amintind că a fost, alături de Alina Gorghiu, unul din iniţiatorii proiectului de lege care a prevăzut obligativitatea şedinţei de informare privind avantajele medierii.
Organizatorii au păstrat pentru final simularea unor speţe relevante în lămurirea celor mai importante aspecte legate de şedinţa de informare, un moment aşteptat, la care participanţii au putut interveni ca părţi ale procesului, cu sugestii, întrebări şi opinii.
Evenimentul s-a adresat mediatorilor, dar şi justiţiabililor, funcţionarilor publici, avocaţi, magistraţi, notari, arbitri, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil, ai mediului bancar, cadre universitare, studenţi, precum şi alte persoane interesate de subiect.
* * *
Începând cu data de 15 februarie a fost introdusă obligativitatea şedinţei de informare cu privire la avantajele medierii într-o serie de litigii, sub sancţiunea respingerii cererii de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neconformare, sancţiune care va intra în vigoare la 1 august 2013. Acest lucru a născut un val de contradicţii, căruia i s-a opus un val de explicaţii, singurul argument valabil de ambele părţi fiind rolul major pe care îl va juca medierea în sistemul juridic românesc de acum înainte.
Bogdan ANTOHE
Asociaţia “O ŞANSĂ PENTRU VIITOR”
0213192957
office@ospv.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro