Curtea de Apel Cluj. Expirarea celor 24 de ore de reținere. Efecte asupra soluționării propunerii de arestare preventivă
10 aprilie 2013 | Raluca CÎRSTEACurtea de Apel Cluj a hotărât că nesesizarea instanței cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului înainte de expirarea duratei reținerii nu afectează legalitatea propunerii de arestare preventivă, cum, de altfel, nerespectarea termenului de 24 de ore pană la expirarea căruia trebuie soluționată propunerea de arestare preventivă nu atrage nulitatea încheierii de admitere a propunerii.
În speță, Curtea a apreciat că, ”astfel cum rezultă şi din cuprinsul art. 149 ind. 1 C.P.P., parchetul are competenţa de a sesiza instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă. În privinţa inculpatului reţinut, legea nu prevede niciun termen în care parchetul trebuie să sesizeze instanţa cu propunerea de arestare preventivă, nesesizarea acesteia înainte de expirarea duratei reţinerii, având consecinţa legală a expirării acestei durate şi nu a inadmisibilităţii ori nelegalităţii unei propuneri de arestare preventivă. (…)
Instanţa este datoare, în temeiul alin. 3 al art. 149 ind. 1 C.P.P., să fixeze ora de soluţionare a propunerii de arestare preventivă până la expirarea celor 24 de ore de reţinere. (…) Deşi la momentul dezbaterii cauzei, inculpatul nu mai era sub puterea ordonanţei de reţinere, soluţia instanţei de fond nu este lovită de nulitate. Neîncadrarea în termenul de 24 de ore nu împietează asupra legalităţii încheierii pronunţate de instanța fondului. Respectarea acestui termen este menită să asigure participarea inculpatului la judecată în stare privativă de libertate şi să înlăture posibilitatea sustragerii sale de la desfăşurarea procedurii, iar nerespectarea lui are consecinţe doar în acest plan.” (Decizia penală nr. 1512 din 29 septembrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curții de Apel Cluj având ca obiect propunere de arestare preventivă a inculpatului/art. 149 ind. 1 C.P.P., potrivit portalului instanțelor)