Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Competenţa de soluţionare a cererii de restituire a cauţiunii
11.04.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, întrucât cererea de restituire a cauţiunii reprezintă o cerere cu caracter accesoriu faţă de cererea principală, în conformitate cu prevederile art. 17 C. proc. civ. (art. 123 NCPC), competenţa de soluţionare a cererii de restituire a cauţiunii revine instanţei competente să judece cererea principală. În acest sens, dispoziţiile art. 7231 alin. (3) C. proc. civ. (art. 1063 alin. 2 NCPC) prevăd expres că eliberarea cauţiunii se poate dispune de îndată, adică prin hotărârea ce soluţionează cererea principală, dacă partea interesată declară în mod expres că nu urmăreşte obligarea părţii adverse la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate. De asemenea, chiar dacă cererea de restituire se formulează după pronunţarea hotărârii cu privire la cererea principală, caracterul accesoriu al acesteia se menţine. În speţă, în conformitate cu prevederile art. 7231 alin. (1) C. proc. civ. (art. 1056 alin. 1 NCPC), dovada consemnării cauţiunii a fost depusă şi înregistrată la registrul de valori al Curţii de Apel Ploieşti, la dispoziţia acestei instanţe, în vederea păstrării, astfel că cererea de încuviinţare a restituirii sumei depuse revine acestei instanţe, care de altfel a şi judecat cererea principală. (Decizia nr. 2739 din 31 mai 2012 pronunţată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Cuţti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire cauţiune)

Corina CIOROABĂ

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.