Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Competenţa de soluţionare a cererii de restituire a cauţiunii


11 aprilie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, întrucât cererea de restituire a cauţiunii reprezintă o cerere cu caracter accesoriu faţă de cererea principală, în conformitate cu prevederile art. 17 C. proc. civ. (art. 123 NCPC), competenţa de soluţionare a cererii de restituire a cauţiunii revine instanţei competente să judece cererea principală. În acest sens, dispoziţiile art. 7231 alin. (3) C. proc. civ. (art. 1063 alin. 2 NCPC) prevăd expres că eliberarea cauţiunii se poate dispune de îndată, adică prin hotărârea ce soluţionează cererea principală, dacă partea interesată declară în mod expres că nu urmăreşte obligarea părţii adverse la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate. De asemenea, chiar dacă cererea de restituire se formulează după pronunţarea hotărârii cu privire la cererea principală, caracterul accesoriu al acesteia se menţine. În speţă, în conformitate cu prevederile art. 7231 alin. (1) C. proc. civ. (art. 1056 alin. 1 NCPC), dovada consemnării cauţiunii a fost depusă şi înregistrată la registrul de valori al Curţii de Apel Ploieşti, la dispoziţia acestei instanţe, în vederea păstrării, astfel că cererea de încuviinţare a restituirii sumei depuse revine acestei instanţe, care de altfel a şi judecat cererea principală. (Decizia nr. 2739 din 31 mai 2012 pronunţată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Cuţti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire cauţiune)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică