« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Despre patrie şi patriotism: „Am fost şi sunt un soldat al ţării mele”
11.04.2013 | Maria BORNEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Mă autoinvit la şueta culturală de mâine de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti cu tema „Despre patrie şi patriotism.”

Dragilor, mă primiţi şi pe mine? Dacă da, am să vă spun o istorioară, care, pentru voi, va avea iz de poveste, dar ea este  adevărată şi are legătură cu tema care se discută.

Este vorba despre generalul Leonard Mociulschi, iar episodul pe care vreau să vi-l povestesc l-am auzit de la cumnatul meu, care a fost profund impresionat de el şi îl povestea de câte ori avea ocazia.

Generalul a luptat în ambele războaie mondiale ca ofiţer al Armatei Române. În al doilea război a fost comandantul Diviziei Vânători de Munte. Tatăl meu a făcut tot  războiul sub comanda  lui.

După război generalul a fost închis, evident ca duşman al poporului, popor  pentru care a luptat în două războaie, iar după eliberare i s-a stabilit domiciliu obligatoriu la Blaj şi a fost angajat ca muncitor necalificat la întreprinderea de gospodărie a oraşului. Cum în acea perioadă se introducea canalizarea în oraş, generalul muncea la săpat şanţuri.

Cumnatul meu era inginer şef la întreprindere şi vecin cu generalul, şi a vrut să îl protejeze, astfel că l-a invitat să lucreze în birouri, să nu mai facă muncă fizică. Generalul a refuzat şi atunci a rostit propoziţia de mai sus,care suna cam aşa: ”Am fost şi sunt un soldat al ţării mele. Şi dacă ea crede că are nevoie ca eu să sap şanţuri pentru ea, eu asta fac.” Cu toate insistenţele inginerului, generalul a refuzat protecţia oferită.

Tot oraşul îl stima pe general. Era şi un mare schior. Făcea demonstraţii de măiestrie pe cele şapte coline pe care este aşezată Mica Romă.

Din ce aluat a fost generalul? Era polonez şi a luptat cu vitejia panilor polonezi pentru patria sa de adopţie. Noi suntem doar epigoni?

Cred totuşi că majoritatea nu suntem epigoni şi că, în vremuri ca acelea în care a trăit generalul, ne-am fi comportat la fel, dar în prezent ce facem? Nu vreau să spun vorbe mari sau lozinci, este prea plin spaţiul public de lozincarzi mincinoşi şi găunoşi, dar trebuie să fim patrioţi, să fim la înălţimea faptelor generalului şi ale înaintaşilor asemeni lui. Să nu fim epigoni şi să nu ne risipim în cele patru zări. Dacă măcar pe câţiva dintre voi, faptele şi spiritul acestora vă vor ţine sau readuce acasă, ei vor fi fericiţi, şi de acolo de unde sunt vor avea grijă de noi şi de ţara noastră.

Maria BORNEA
Avocat, Baroul Arad

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD