Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Despre patrie şi patriotism: „Am fost şi sunt un soldat al ţării mele”


11 aprilie 2013 | Maria BORNEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Mă autoinvit la şueta culturală de mâine de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti cu tema „Despre patrie şi patriotism.”

Dragilor, mă primiţi şi pe mine? Dacă da, am să vă spun o istorioară, care, pentru voi, va avea iz de poveste, dar ea este  adevărată şi are legătură cu tema care se discută.

Este vorba despre generalul Leonard Mociulschi, iar episodul pe care vreau să vi-l povestesc l-am auzit de la cumnatul meu, care a fost profund impresionat de el şi îl povestea de câte ori avea ocazia.

Generalul a luptat în ambele războaie mondiale ca ofiţer al Armatei Române. În al doilea război a fost comandantul Diviziei Vânători de Munte. Tatăl meu a făcut tot  războiul sub comanda  lui.

După război generalul a fost închis, evident ca duşman al poporului, popor  pentru care a luptat în două războaie, iar după eliberare i s-a stabilit domiciliu obligatoriu la Blaj şi a fost angajat ca muncitor necalificat la întreprinderea de gospodărie a oraşului. Cum în acea perioadă se introducea canalizarea în oraş, generalul muncea la săpat şanţuri.

Cumnatul meu era inginer şef la întreprindere şi vecin cu generalul, şi a vrut să îl protejeze, astfel că l-a invitat să lucreze în birouri, să nu mai facă muncă fizică. Generalul a refuzat şi atunci a rostit propoziţia de mai sus,care suna cam aşa: ”Am fost şi sunt un soldat al ţării mele. Şi dacă ea crede că are nevoie ca eu să sap şanţuri pentru ea, eu asta fac.” Cu toate insistenţele inginerului, generalul a refuzat protecţia oferită.

Tot oraşul îl stima pe general. Era şi un mare schior. Făcea demonstraţii de măiestrie pe cele şapte coline pe care este aşezată Mica Romă.

Din ce aluat a fost generalul? Era polonez şi a luptat cu vitejia panilor polonezi pentru patria sa de adopţie. Noi suntem doar epigoni?

Cred totuşi că majoritatea nu suntem epigoni şi că, în vremuri ca acelea în care a trăit generalul, ne-am fi comportat la fel, dar în prezent ce facem? Nu vreau să spun vorbe mari sau lozinci, este prea plin spaţiul public de lozincarzi mincinoşi şi găunoşi, dar trebuie să fim patrioţi, să fim la înălţimea faptelor generalului şi ale înaintaşilor asemeni lui. Să nu fim epigoni şi să nu ne risipim în cele patru zări. Dacă măcar pe câţiva dintre voi, faptele şi spiritul acestora vă vor ţine sau readuce acasă, ei vor fi fericiţi, şi de acolo de unde sunt vor avea grijă de noi şi de ţara noastră.

Maria BORNEA
Avocat, Baroul Arad

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii