Angela MÎŢĂ-BACIU, presedinte de tribunal arbitral si membru al juriului la Concursul “Willem Vis”
11 aprilie 2013 | JURIDICE.ro
Conf. univ. dr. Angela MITA-BACIU, lector INPPA, a participat la concursul de Procese Simulate in domeniul Arbitrajului Comercial International “Willem Vis”, in calitate de presedinte de tribunal arbitral si membru al juriului (Hong Kong, 11-17 martie 2013).
Preferinta marcata de comunitatea internationala de afaceri pentru arbitraj ca mijloc de solutionare a litigiilor comerciale transfrontaliere, concursul de procese simulate a fost creat ca un instrument de formare profesionla/juridica a studentilor de la drept privind aspectele esentiale ale procedurii de arbitraj, elaborarea lucrarilor scrise (memorandum) pe cazul dat.
Obiectivele competitiei, atat ale Willem Vis (East) Moot Competition Hong Kong cat si cel din Viena sunt de la metode de solutionare alternativa a litigiilor, promovarea arbitrajului comercial international ca si modalitate alternativa de solutionare a litigiilor, la studiul dreptului international cunoasterea si aplicarea Conventiei Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri, incheiata la Viena la 11 aprilie 1980 (CISG), cat mai ales formarea de profesionisti ai dreptului pentru mediul international, avocatii de maine. (Legea nr. 24 din 6 martie 1991 pentru aderarea Romaniei la Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare international de marfuri – Publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 19 martie 1991)
Studentii de la drept participa in doua faze distincte, dar la fel de important: activitatile de cercetare si redactarea de note/memorii pentru atat de reclamant si parat, cat si pledoariile cu argumentele orale pe baza memorandumurilor. Ambele faze sunt evaluate/jurizate de comisii de experti internationali in arbitraj.
Speta/cazul prectic implica intotdeauna un contract international, un litigiu ce rezulta dintr-o tranzactie cu privire la vanzarea si cumpararea de bunuri in temeiul Conventiei Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri, incheiata la Viena la 11 aprilie 1980.
Cazul practic implica un set diferit de reguli de arbitraj in fiecare an. In desfasurarea concursului la faza orala, perechile de echipe pentru fiecare runda generala si in faza de elaborare, organizatorii competitiei depun toate eforturile pentru ca universitatile provenite din tari scoli de drept civil sa argumenteaze/pledeze impotriva scolilor de drept comun, astfel incat fiecare participant sa poata invata de la abordarile de cei instruiti intr-o alta cultura juridica.
De asemenea, arbitrii membrii ai juriului ce constituie Tribunalul arbitral, evalueaza atat lucrarile din faza scisa (denumite memorandum) si judeca in faza rundelor orale. Arbitrii – judecatori provin atat din state/jurisdictii de common law cat si din tari – jurisdictii de civil law.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro