« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Procedura de înregistrare, din oficiu, în Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare
11.04.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 203 din data 10 aprilie 2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 339/2013 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, din oficiu, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Actul normativ aproba:
– procedura de inregistrare, din oficiu, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare;
– procedura de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

1. Procedura de inregistrare, din oficiu, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare

Procedura se aplica pentru inregistrarea, din oficiu, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare de catre organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

De asemenea, procedura se aplica si pentru inregistrarea, din oficiu, in registru a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.

Astfel, persoanele impozabile care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare si care nu depun notificarea prevazuta la art. 1563 alin. (11) din Codul fiscal, din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei (formular 097), la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a fiecarui an, sunt inregistrate din oficiu in registru.

Pentru identificarea si inregistrarea in registru a persoanelor impozabile care indeplinesc conditiile prevazute de lege, compartimentul de specialitate calculeaza, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei, cifra de afaceri realizata in anul calendaristic precedent pentru persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Calculul cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei se face dupa data de 25 ianuarie a fiecarui an, respectiv dupa expirarea termenului legal de depunere a decontului de TVA aferent ultimei perioade fiscale din anul calendaristic anterior. Persoanele impozabile a caror cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si care nu au depus notificarea prevazuta de lege (formular 097) se inregistreaza, din oficiu, de organul fiscal, in registru.

Pentru persoanele impozabile a caror cifra de afaceri, calculata de organul fiscal, depaseste plafonul de 2.250.000 lei si care au depus notificarea prevazuta de lege (formular 097) in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare, compartimentul de specialitate intocmeste Instiintarea cu privire la faptul ca a fost depusa din eroare notificarea prevazuta de lege in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare.

Actul normativ cuprinde reglementari detaliate si cu privire la inregistrarea, din oficiu, in registru a persoanelor impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic, precum si indreptarea erorilor privind inregistrarea in registru.

2. Procedura de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare

Procedura se aplica pentru radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, de catre organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, au realizat o cifra de afaceri ce a depasit plafonul de 2.250.000 lei si care nu au depus notificarea prevazuta de lege (formular 097 privind incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare).

Identificarea persoanelor impozabile care indeplinesc conditia de radiere din oficiu din registru se face trimestrial, incepand cu data de 26 a lunii urmatoare fiecarui trimestru calendaristic, respectiv dupa prelucrarea notificarilor primite (formular 097 privind incetarea aplicarii sistemului) si a deconturilor de TVA (formular 300) depuse pentru perioadele fiscale din trimestrul anterior.

 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.