Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Fiscalitate, Noutăți legislative

Modificări privind contestaţiile împotriva actelor administrative fiscale

11 aprilie 2013 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 199 din data 9 aprilie 2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 378/2013 privind modificarea si completarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.137/2011.

Actul normativ modifica Instructiunile pentru aplicarea titlului IX din Codul de procedura fiscala cu privire la solutionarea contestatiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale.

Modificarile privesc, in principal, urmatoarele aspecte:

Dosarul contestatiei pe care contribuabilii trebuie sa il depuna la autoritatile fiscale se completeaza cu un nou document, si anume: dovada comunicarii actului administrativ fiscal atacat din care sa reiasa data la care acesta a fost comunicat.

Se aduc clarificari cu privire la termenul in care contribuabilul are dreptul sa depuna o contestatie impotriva unui act administrativ fiscal, in cazul in care documentul nu contine nicio mentiune referitoare la posibilitatea contestarii, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia. In aceasta situatie, contestatia poate fi depusa in termen de 3 luni de la data comunicarii actului administrativ fiscal.

Cu privire la retragerea contestatiei, se introduce precizarea ca aceasta poate fi facuta in tot sau in parte. In situatia in care cererea de retragere are ca obiect doar anumite capete de cerere din contestatia initiala, despre aceasta se va face mentiune in decizia emisa in solutionarea cauzei, contestatia si cererea de retragere partiala vor fi conexate, pentru o mai buna solutionare a cauzei. Decizia prin care se ia act de renuntare la contestatii urmeaza procedura emiterii si comunicarii deciziilor emise in solutionarea contestatiilor.

Se introduce precizarea ca pe langa celelalte acte administrative fiscale mentionate, pot fi contestate si: procesul-verbal incheiat ca urmare a unui control incrucisat/inopinat, procesul-verbal si nota de restituire intocmita ca urmare a cererii de restituire accize.

Organul de solutionare competent poate suspenda procedura de solutionare a contestatiei, la cererea contestatorului, daca acesta prezinta motive intemeiate. Actul normativ introduce reglementari referitoare la reluarea procedurii administrative, dupa incetarea suspendarii. Astfel, se precizeaza ca la reluarea procedurii, organul de solutionare competent va solicita organului fiscal emitent al actului administrativ atacat, printr-o adresa, sa faca mentiuni referitoare la starea juridica a contestatarei la data reluarii procedurii. In situatia in care, la data reluarii procedurii administrative, contestatara se afla in procedura de insolventa/reorganizare/faliment/lichidare, organul de solutionare competent va solicita administratorului judiciar sau lichidatorului, sa precizeze daca mentine contestatia formulata de societate, direct sau prin imputernicit.

Dispozitiile actului normativ  se aplica de toate organele fiscale implicate in solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică