Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificări privind contestaţiile împotriva actelor administrative fiscale
11.04.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 199 din data 9 aprilie 2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 378/2013 privind modificarea si completarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului IX din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.137/2011.

Actul normativ modifica Instructiunile pentru aplicarea titlului IX din Codul de procedura fiscala cu privire la solutionarea contestatiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale.

Modificarile privesc, in principal, urmatoarele aspecte:

Dosarul contestatiei pe care contribuabilii trebuie sa il depuna la autoritatile fiscale se completeaza cu un nou document, si anume: dovada comunicarii actului administrativ fiscal atacat din care sa reiasa data la care acesta a fost comunicat.

Se aduc clarificari cu privire la termenul in care contribuabilul are dreptul sa depuna o contestatie impotriva unui act administrativ fiscal, in cazul in care documentul nu contine nicio mentiune referitoare la posibilitatea contestarii, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia. In aceasta situatie, contestatia poate fi depusa in termen de 3 luni de la data comunicarii actului administrativ fiscal.

Cu privire la retragerea contestatiei, se introduce precizarea ca aceasta poate fi facuta in tot sau in parte. In situatia in care cererea de retragere are ca obiect doar anumite capete de cerere din contestatia initiala, despre aceasta se va face mentiune in decizia emisa in solutionarea cauzei, contestatia si cererea de retragere partiala vor fi conexate, pentru o mai buna solutionare a cauzei. Decizia prin care se ia act de renuntare la contestatii urmeaza procedura emiterii si comunicarii deciziilor emise in solutionarea contestatiilor.

Se introduce precizarea ca pe langa celelalte acte administrative fiscale mentionate, pot fi contestate si: procesul-verbal incheiat ca urmare a unui control incrucisat/inopinat, procesul-verbal si nota de restituire intocmita ca urmare a cererii de restituire accize.

Organul de solutionare competent poate suspenda procedura de solutionare a contestatiei, la cererea contestatorului, daca acesta prezinta motive intemeiate. Actul normativ introduce reglementari referitoare la reluarea procedurii administrative, dupa incetarea suspendarii. Astfel, se precizeaza ca la reluarea procedurii, organul de solutionare competent va solicita organului fiscal emitent al actului administrativ atacat, printr-o adresa, sa faca mentiuni referitoare la starea juridica a contestatarei la data reluarii procedurii. In situatia in care, la data reluarii procedurii administrative, contestatara se afla in procedura de insolventa/reorganizare/faliment/lichidare, organul de solutionare competent va solicita administratorului judiciar sau lichidatorului, sa precizeze daca mentine contestatia formulata de societate, direct sau prin imputernicit.

Dispozitiile actului normativ  se aplica de toate organele fiscale implicate in solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti