« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Consensul asupra a ceea ce vreau eu să fac
11.04.2013 | Raluca CÎRJAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Margaret Thatcher a fost primul premier femeie din istoria Europei şi primul premier britanic ales de trei ori consecutiv. „O fi cocoşul cel ce cântă, dar găina e cea care depune ouăle.”, spunea ea. E un exemplu de dat în discursurile feministe şi un exemplu de urmat pentru toţi fanii curajului şi perseverenţei, care visează să se plimbe de mână cu aceste două calităţi.

În orice articol scris despre Margaret se precizează, se subliniază şi se reia cu fiecare ocazie că a fost supranumită „Doamna de fier”. Eu mă gândesc că, fiind de fier, un magnet s-a lipit de dânsa, în urma acţiunilor sale. Magnetul ăsta, de a cărui existenţă metaforică nu ne îndoim, are şi el doi poli, ca orice magnet. Când iei decizii dificile oamenii te vor urî astăzi, dar îţi vor mulţumi peste generaţii, sau te vor uita pe deplin şi te vor arunca la gunoi. Aşadar, rolul celor doi poli va fi jucat, fie pe rând, fie concomitent de următoarele cupluri divorţate: iubire şi ură, răbdare şi furie, mulţumire şi mâhnire.

Când refuzi compromisul, să devii un lider controversat e la fel de natural ca schimbarea anotimpurilor în cadrul climei temperate. Temperat sau lipsit de moderaţie, un om care ia  decizii populiste va fi iubit pe moment. Un om care ia hotărâri ce vor provoca anemii acute portofelelor va fi neînţeles, chiar şi-n situaţiile în care explicaţia se subînţelege. Margaret a susţinut că e mai bine să-ţi porţi inima înauntrul tău, unde funcţionează mai bine, nu la vedere. Duritatea poate fi considerată urâtă, aşa că fraza asta a acţionat ca un fond de ten de calitate.

Thatcher a fost acuzată că, din vina măsurilor ei, a crescut clasa de mijloc, bogaţii au devenit mai bogaţi, iar săracii – irelevanţi. Episodul cu minele a îmbogăţit repertoriul de înjurături al englezilor, dar minele au rămas închise. Pentru că aşa a spus Margaret Thatcher. „Eu sunt în favoarea consensului. Consensul asupra a ceea ce vreau eu să fac.”. Evident, perlele sale, la care nu a renunţat, în ciuda insistenţelor consilierilor de imagine, nu au fost singurele în legătură cu care nu s-a putut negocia.

Raluca CÎRJAN

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD