Executor judecătoresc trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și spălare de bani
15 aprilie 2013 | Paula VÂRBAN
Abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si spalare de bani. Trimitere in judecata. D.N.A.- Serviciul teritorial Iasi
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
P.D.C., executor judecatoresc la data faptelor, in prezent, avocat in cadrul Baroului Iasi, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave,
– doua infractiuni de fals intelectual, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie,
– instigare la fals intelectual, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie,
– doua infractiuni de spalare de bani, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie,
L.V.C. in sarcina careia s-au retinut urmatoarele:
– complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial si
– spalare de bani, in legatura directa cu o infractiune asimilata celor de coruptie, in forma continuata,
L.C., sotul inculpatei L.V.C., in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de fals intelectual si
H.P. in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals intelectual.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2011, inculpatul P.D.C., in calitate de executor judecatoresc, a pus in aplicare, cu rea credinta, procedura de executare silita a unei decizii judecatoresti, in contradictoriu cu Primarul Municipiului Iasi, cu incalcarea prevederilor legale in acest domeniu.
In baza acestei hotarari judecatoresti, Curtea de Apel Iasi a stabilit dreptul inculpatei L.V.C. la masuri reparatorii prin echivalent pentru un teren in suprafata de 1.526,29 mp situat in municipiul Iasi, ca urmare a confiscarii acelui teren de catre regimul comunist. Inculpatul P.D.C. a demarat procedura de executare silita a acestei hotarari judecatoresti desi aceasta decizie nu impunea plata unei sume de bani in sarcina Primarului Municipiului Iasi, ci stabilea doar dreptul la despagubiri din partea Statului Roman, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, procedura care era in derulare in momentul demararii executarii silite si despre care inculpatul avea cunostinta.
In plus, inculpatul P.D.C. a stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, incasarea unei sume de bani mult mai mari decat cea prevazuta legal, iar apoi si-a insusit suma totala de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.
Avand la dispozitie un raport de evaluare a terenului, intocmit, la solicitarea sa, anterior inceperii procedurii de executare, inculpatul P.D.C. a formulat o cerere de executare silita, in care a inserat date nereale referitoare la dispozitiile deciziei a carei executare o solicita. Judecatoria Iasi a incuviintat, la data de 10 martie 2011, executarea silita si, in baza acestei incheieri, in cursul lunii aprilie 2011, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primariei Iasi pana la incasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentand pretinsa valoare a despagubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare si 2.500 lei – onorariul avocatului. Din acesti bani, in aceeasi zi, inculpatul a virat intr-un alt cont apartinand biroului sau suma de 158.984, cu mentiunea „onorariu de succes” si suma de 630.596 lei in contul inculpatei L.V.C..
La data de 3 mai 2011, la solicitarea Primarului Municipiului Iasi, Judecatoria Iasi a anulat aceasta executare si a dispus restituirea acestor sume de bani, insa inculpatul a facut alte demersuri pentru a evita restituirea si pentru a-si insusi sume suplimentare. In acest scop, motivand ca trebuie sa restituie banii catre Municipiul Iasi, inculpatul i-a solicitat inculpatei L.V.C. restituirea partiala a sumei obtinute. Din sumele returnate de L.V.C., printr-o serie de operatiuni bancare, inculpatul P.D.C. si-a mai insusit suma de 310.000 lei si a restituit Municipiului Iasi suma totala de 240.000 lei.
In scopul ascunderii activitatii sale si pentru a-si asigura pastrarea sumelor de bani, inculpatul a efectuat mentiuni necorespunzatoare adevarului in cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani, atestand in mod nereal ca intreaga suma poprita 789.580 lei a fost virata in contul inculpatei L.V.C., act semnat de inculpatul L.C. la rubrica „creditor” in locul sotiei sale. De asemenea, P.D.C. l-a determinat pe H.P., angajat in cadrul biroului sau, sa consemneze in acest proces verbal ca modalitatea de distribuire a sumelor a fost comunicata Primariei Iasi. In plus, P.D.C. a intocmit in fals o adresa catre biroul de avocati care reprezenta interesele Primariei Iasi in care a consemnat, in mod eronat, ca suma poprita nu a fost distribuita catre L.V.C..
Pentru a ascunde adevarata provenienta a sumelor de bani incasate in mod injust, inculpatul P.D.C. a facut mai multe operatiuni de transfer bancar sub aparenta unor operatiuni licite.
Din suma totala obtinuta in mod ilegal de inculpati, Primariei Municipiului Iasi i-a fost restituita suma totala de 240.144 lei.
Municipiul Iasi, prin reprezentantul sau legal – Primarul Municipiului Iasi, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 561.561 lei. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor imobile apartinand inculpatilor.
La data de 12 martie 2013, procurorii au dispus retinerea inculpatului P.D.C. pe un termen de 24 de ore si, la aceeasi data, Curtea de Apel Iasi a dispus arestarea acestuia pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 205/VIII/3 din 13 martie 2013).
La data de 19 martie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus luarea fata de inculpat a masurii obligarii de a nu parasi tara, pana la data de 17 aprilie 2013.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
:: sursa: www.pna.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro