Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

TUE. Anularea in parte a deciziei Comisiei privind constatarea ințelegerii între societățile de gestiune colectivă a drepturilor de autor
15.04.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat TUE: Tribunalul anulează în parte decizia Comisiei prin care se constată o înțelegere între societățile de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Confederația Internațională a Societăților de Autori și Compozitori (CISAC) este o organizație neguvernamentală fără scop lucrativ care reprezintă societățile de gestiune colectivă a drepturilor de autor în ceea ce privește în special operele muzicale în circa 100 de țări.

Societățile de gestiune colectivă (SGC) achiziționează gestiunea acestor drepturi fie prin cesiunea directă de către autori, fie prin transmitere din partea altei SCG care gestionează aceleași categorii de drepturi în altă țară. Acestea acordă licențe de exploatare utilizatorilor comerciali precum întreprinderile de radiodifuziune sau organizatorilor de spectacole. Prețurile acestor licențe generează redevențe pe care autorii le primesc după deducerea costurilor de gestiune ale acestor societăți.

CISAC a elaborat, în 1936, un contract-tip pentru acordurile de reprezentare reciprocă între membrii acesteia. Acest contract-tip servește drept model fără caracter obligatoriu pentru acordurile de reprezentare reciprocă încheiate între membrii societății în vederea vânzării de licențe care includ drepturile de interpretare publică a operelor muzicale. Fiecare dintre societățile de gestiune colectivă se angajează, pe bază de reciprocitate, să cedeze drepturile referitoare la repertoriul acesteia tuturor celorlalte societăți de gestiune colectivă în vederea exploatării pe teritoriul fiecăreia dintre aceste societăți. Ca urmare a rețelei instituite de toate contractele de reprezentare reciprocă, fiecare societate poate oferi utilizatorilor comerciali un portofoliu mondial de opere muzicale, însă numai pentru o utilizare pe propriul teritoriu.

În anul 2000, RTL a adresat Comisiei o plângere împotriva unei societăți membre a CISAC pentru a denunța refuzul acesteia de a-i acorda, pentru activitățile sale de radiodifuziune muzicală, o licență la scara Uniunii Europene. În anul 2003, Music Choice Europe, care furnizează servicii de radiodifuziune și de televiziune pe internet, a formulat o nouă plângere, îndreptată împotriva CISAC și având ca obiect contractul-tip al acesteia.

Prin Decizia din 16 iulie 2008[1], Comisia a interzis unui număr de 24 de societăți de gestiune colectivă europene[2] să restricționeze concurența, în special prin limitarea capacității acestora de a-și oferi serviciile către utilizatorii comerciali în afara teritoriului lor național. Decizia Comisiei, care privește numai exploatarea drepturilor de autor prin internet, prin satelit și prin retransmisiune prin cablu, nu pune în discuție însăși existența acordurilor de reprezentare reciprocă. Prin aceasta se interzic însă:

– clauzele de afiliere: clauze redactate după modelul contractului-tip, care restricționează capacitatea autorilor de a se afilia în mod liber la acele societăți de gestiune colectivă la care doresc să se afilieze;

– clauzele de exclusivitate: clauze redactate după modelul contractului-tip, care au ca efect să garanteze oricărei societăți de gestiune colectivă, pe teritoriul pe care s-a stabilit, o protecție teritorială absolută față de celelalte societăți de gestiune colectivă în ceea ce privește vânzarea de licențe către utilizatorii comerciali;

– o practică concertată a cărei existență a fost constatată de către societățile de gestiune colectivă și prin care fiecare societate limitează, în cadrul acordurilor de reprezentare reciprocă, dreptul de a vinde licențele privind repertoriul acesteia pe teritoriul celeilalte societăți de gestiune colectivă contractante.

Comisia nu a aplicat amenzi societăților, dar a cerut totuși ca acestea să elimine clauzele respective și să pună capăt practicii concertate în cauză.

Împotriva deciziei Comisiei, majoritatea societăților în cauză și CISAC au formulat o acțiune la Tribunalul Uniunii Europene.

Prin hotărârile pronunțate astăzi, Tribunalul anulează, pentru CISAC și pentru 20 dintre societățile în cauză, decizia Comisiei în ceea ce privește constatarea practicii concertate. În această privință, Comisia nu a furnizat dovezi suficiente. Astfel, pe de o parte, Comisia nu dispunea de documente care să dovedească existența unei concertări între societățile de gestiune colectivă în ceea ce privește domeniul de aplicare teritorial al mandatelor pe care și le acordau reciproc și, pe de altă parte, nu a demonstrat caracterul neplauzibil al tezei reclamantelor potrivit căreia conduita paralelă a societăților în cauză nu era cauzat de o concertare, ci de necesitatea de a lupta în mod eficient împotriva utilizării neautorizate a operelor muzicale.

Tribunalul a respins acțiunile în ceea ce privește anularea deciziei Comisiei cu privire la clauzele de afiliere și de exclusivitate.

În ceea ce privește cauza Stim, Tribunalul respinge toate argumentele invocate de această societate, care nu se prevalase în timp util de lipsa dovezilor în susținerea practicii concertate.

[1] Decizia Comisiei din 16 iulie 2008 privind o procedură în conformitate cu articolul 81 din Tratatul CE și articolul 53 din Acordul SEE (Cazul COMP/C-2/38.698 — CISAC).
[2] A se vedea tabelul de mai jos.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.