Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Despre Vis Moot Viena 2013


15.04.2013 | Cristina FLORESCU
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Arbitraj, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Sesiunea anuală a Willem C. Vis Moot (Vis Moot) de la Viena, competiţie în domeniul arbitrajului comercial internațional deja de tradiţie, reuşeşte să capteze interesul a foarte mulţi tineri care se specializează încă de pe băncile facultăţii, eventual masterat, doctorat etc. în domeniul arbitrajului comercial. Acesta este un eveniment special, de o anvergură din ce în ce mai largă, datorită participării unui număr impresionant de studenţi, antrenori, profesori, avocaţi, practicieni şi arbitri internaţionali care sunt interesaţi în arbitrajul comercial şi dreptul comercial.

Acest Moot este un concurs de procese simulate în domeniul arbitrajului şi al dreptului comerţului internaţional[1], la care participă echipe formate din studenţi de la numeroase universităţi de pe toate cele cinci continente. În general sunt mii de participanţi din peste 65 de ţări, înregistrându-se sute de echipe de studenţi din diverse universităţi (în principiu participă şi una, două echipe de studenţi din România). Anul acesta România a fost reprezentată de două echipe, cea antrenată în fiecare an de aceeași echipă de inimoși dedicați acestei inițiative, Bucharest Independent denumită, și cea de la Universitatea din București, care a mai participat, deși nu anual, și în anii precedenți, dar anul acesta cu o nouă formulă de antrenori, care au experiență anterioară la acest Moot și care sperăm că se vor implica și în continuare spre a facilita accesul și tinerilor din România la un eveniment de asemenea calibru internațional.

Este o oportunitate unică a celor mai tineri de a învăţa de la cei mai experimentați, de a face schimb de idei şi mai ales de a întâlni şi cunoaşte personalităţi marcante în domeniu şi practicieni cu educaţie şi pregătire culturală diferite. Totodată, se formează noi relaţii profesionale şi de prietenie, un aport semnificativ având la acestea şi evenimentele sociale care sunt pregătite de organizatori cu ocazia acestei competiţii. Directorul, organizatorul şi mentorul acestui Moot este Prof. Eric Bergsten de la Pace University, School of Law, New York, Westchester.

Anul acesta cea de a douăzecea ediție a Vis Moot Court a avut loc în perioada 23-28 martie 2013, Viena, Austria. În acest an au participat la concursul din Viena aproape 300 de echipe din 67 de țări și 290 de universități.

Vis Moot a devenit un eveniment uriaș în lumea arbitrajului comercial internațional și de drept comercial. Studenții și practicienii din întreaga lume se adună la Viena, unii pentru a concura și a se prezenta la audierile care simulează arbitrajul real, prin prezentarea dezbaterilor în fața unei tribunal arbitral compus din trei membri, iar ceilalți pentru a face parte din acest tribunal. Aceștia din urmă sunt în viața reală de zi cu zi arbitri, cadre universitare în domeniu, practicieni specialiști în arbitraj sau judecători din diverse țări din toată lumea, numărul lor fiind de peste 600. Prestigiosul Vis Moot își propune să dezvăluie studenților modul în care funcționează în practică procedurile arbitrale în fața unui tribunal colegial, având în vedere că în practica reală proceduri arbitrale sunt confidențiale și accesul este în general mult limitat, astfel că participarea la aceste proceduri nu este permis publicului ca la ședințele de judecată[2].

Problema propusă este distribuită în rândul studenților în avans, în toamna anului precedent audierilor și ridică de obicei atât probleme de procedură/jurisdicție, cât și probleme pe fond.

Partea procedurală a litigiului în acest an a fost reglementată de Regulile de arbitraj ale Camerei Chineze-Europene („Regulamentul CEAC”), iar fondul cauzei de Convenția de la Viena privind vânzările internaționale de bunuri („CISG”)[3].

Principalele aspecte litigioase ale problemei din acest an au fost admisibilitatea cererii mărturiei scrise a unui martor care nu ar putea apărea în fața tribunalului arbitral al audieri pentru cross-examinare, rezervări naționale la ratificarea CISG efectuate de către statul fictiv Mediterraneo, iar pe fond litigii contractuale tradiționale.

Studenții fiecărei universități participante au depus în decembrie 2012 un Memorandum pentru reclamant (similar cu Acțiunea Reclamantului – Statement of Claimant în arbitrajul real). După ce fiecare universitate a primit o copie a unui memoriu al unei alte universități, au jucat apoi rolul pârâtului și au pregătit în ianuarie 2013 un răspuns la acesta într-un alt memorandum pentru Pârât (similar cu o întâmpinare – Statement of Defence). După schimbul de memoranduri, toate echipele care au depus oficial aceste două memorandumuri au fost înscrise pentru martie 2013 la rundele de audieri – hearings în Viena. Aceste sunt patru runde de audieri orale, fiecare universitate jucând de două ori, pe rând, rolul reclamantului și al pârâtului în confruntările cu alte echipe-universități.

Există, de asemenea, cum deja ați fost informați prin participarea Dnei Angela Mîță – Baciu în articolul de pe site-ul JURIDICE.ro din 11 aprilie 2013, o „competiție soră” – Moot Vis (East), care are loc la Hong Kong, cu aproximativ două săptămâni înainte de audierile de la Viena. În timp ce se folosește aceeași problemă ca și pentru Moot-ul care are loc la Viena, acesta este un concurs separat, cu premii separate și deci câștigători diferiți. Este important să menționăm că aceeași elevi nu pot participa la ambele runde orale, atât în ​​Viena cât și în Hong Kong, și că universităților nu li se permite să depună aceleași memorandumuri în ambele competiții.

Am participat în calitate de arbitru și președinte de tribunal arbitral la audierile de la Viena deja de ani de zile, a devenit o tradiție și o plăcere pentru mine personal implicarea în această competiție, atât în fazele incipiente ale rundelor cât și în cele avansate. Am participat, de asemenea, și la alte evenimente organizate în aceeași perioadă, seminarii, workshopuri și conferințe. Dintre acestea voi enumera pe cele mai importante, pentru ca astfel să se întrevadă importanța pe care o acordă lumea arbitrajului internațional acestui eveniment anual.

În data de 15 aprilie 2013, la sediul Camerei de Comerț a Vienei, Centru Internațional de Arbitraj Viena (VIAC) a organizat un seminar cu ocazia vizitei unei delegații a ABA (American Bar Association’s ILEX delegation) cu titlul „Arbitration in Central and Eastern Europe – Trends, Developments and Pitfalls“. Prezentările au fost interactive și extrem de atrăgătoare, cu informații deosebite și prezentarea unor cazuri și trenduri ale arbitrajului din diverse țări din Europa de Est. [4]

În zilele de 21-22 aprilie 2013 a avut loc Conferința anuală VIAC/UNCITRAL/YAAP. Programul variat al acesteia[5] se axează de obicei pe prezentarea noutăților în domeniul modificărilor și evoluțiilor în materie de arbitraj survenite la nivelul UNCITRAL cât și prezentărilor pe diverse țări a stadiului actual al unei anumite problematici, cu abordări din punctul de vedere al specialiștilor, practicienilor și al instituțiilor arbitrale. Anul acesta atenția s-a îndreptat spre organizarea procedurilor arbitrale, arbitrabilitate și ordine publică, răspunderea participanților la arbitraj și alte câteva idei legate de armonizarea internațională în domeniul arbitrajului.

O altă conferința interesantă, adresată tinerilor arbitri,[6] organizată de ICC Young Arbitrations si YAAP[7] a ținut un forum de o zi în 23 martie 2013 pe tema „Young Approaches to Arbitration” care a început cu câteva prezentări pe marginea câtorva aspecte legate de instituția organizatoare, ICC si YAAP. Key-note speaker a fost reputatul arbitru internațional și specialist în arbitraj Bernard Hanotiau, care a ținut un discurs despre opiniile dizidente în arbitrajul internațional.[8] Apoi discuțiile s-au îndreptat spre „Case management challenges in high profile arbitrations”, topic extrem de complex și care a suscitat întrebări, prezentările devenind interactive și variate. În următoarele zile au mai fost prelegeri organizate și de alte instituții și organizații din domeniul arbitrajului internațional, precum cea anuală a ICDR Young & International (The International Center for Dispute Resolution).

Dintre evenimentele care merită menționate în mod special, semnalăm inaugurarea unei prelegeri[9] speciale de anul acesta [10] dedicată organizatorului și directorului principal al Vis Mootului, Prof. Eric Bergsten, cu titlul „Tomorrow’s Rules: Key Issues in Arbitration Law Reform”, organizată de Universitatea din Viena și ArbAUT[11] și care a avut loc la sediul Institutului Francez la Viena în după-amiaza zilei de 24 martie 2013. Prezentarea specialistei elvețiene Natalie Voser a fost urmată de alte intervenții moderate de Prof. Paul Oberhammer (Universitatea din Viena), iar printre paneliști s-au aflat Prof. Klaus Peter Berger (Universitatea din Koln), Christoph Liebscher (Wolf Theiss, Viena) și Franz Schwarz (Wilmer Hale, Londra). Nivelul prezentării și al discuțiilor care au urmat au fost deosebit de atractive, iar în final Prof. Eric Bergsten a mulțumit și a aplaudat inițiativa unei prelegeri anuale în care să se dezbată problematici atât de interesante, că se simte mândru (cu umilință) și onorat că prelegerea este dedicată contribuției sale la dezvoltarea și organizarea Vis Moot.[12]

Una dintre conferințele mari și importante organizate tot cu ocazia acestui Moot, care adună specialiști cu renume, experimentați și care profesează în domeniu la nivel înalt, este Conferința „Annual Leading Arbitrators’ Symposium on the Conduct of International Arbitration”, aflată anul acesta la cea de a noua ediție,[13] organizată de Juris Conferences LLC. Anul acesta discuțiile organizate în forum Socratic au fost axate în principal pe prezentarea eficientă de dovezi – inclusiv pe declarațiile martorilor și cross-examinare,  audierea și activități post-audiere, etică și conduită, managementul eficient al procedurii arbitrale – inclusiv pregătirea hotărârilor arbitrale de arbitri. Se poate observa că anul acesta managementul eficient și optimizarea acestuia au început să constituie un laitmotiv în încercarea de a armoniza și a extinde folosirea unor tactici și metodologii care să încurajeze o soluționare cât mai rapidă, eficace și puțin costisitoare a litigiilor în fața tribunalului arbitral, toți participanții la procesul arbitral fiind ținuți să adopte o abordare cât mai judicioasă pentru asigurarea și susținerea acestor demersuri. Chiar Regulile de arbitraj ale ICC înnoite în 2012 dedică un loc aparte în Appendix IV la Reguli acestui subiect, denumit Case Management Tehniques, care încurajează controlul mai eficient al timpului și costurilor pe parcursul procesului arbitral. Ca urmare a evidențierii în chiar cuprinsul Regulilor de arbitraj ale ICC a acestor metodologii de o importanță critică pentru cei ce se adresează arbitrajului, specialiștii, doctrinarii și practicienii își îndreaptă atenția în mod deosebit asupra promovării și îmbunătățirii acestora, fiind astfel un subiect predilect în ultima vreme, pentru a impune în lumea arbitrajului internațional realizarea unor proceduri arbitrale constructive, valoroase și corecte.

Repet, a fost o plăcere ce deja a devenit o tradiție pentru mine să fac parte din acest uriaș angrenaj, un eveniment uriaș în domeniul arbitrajului comercial internațional. Multe mulțumiri pentru Prof. Eric Bergsten – fondatorul Willem C. Vis Moot – pentru experiența pe care atâția dintre tinerii arbitrii și studenți au ocazia să o acumuleze prin participarea activă la astfel de concursuri de primă mână, în care competiția este de o calitate extrem de ridicată.

Nivelul ridicat, participarea specialiștilor din toată lumea din domeniu a inspirat foarte mulți tineri să participe și să se implice în asemenea activități de mooting, care le oferă o deschidere și șanse pentru profesia viitoare în orice specialitate în domeniul legal, în special avocați, deoarece se evidențiază calitățile si abilitățile de avocat (lawyering/advocacy skills). Totodată este o rampă de lansare și reprezintă oportunitatea de a întâlni profesori, arbitri, profesioniști de talie internațională și construirea de relații. Aceasta este o atitudine foarte bună de a promova arbitrajul prin progresul pe care îl înregistrează această comunitate, ajutându-i pe tinerii studenți cu aspectele practice prin participarea efectivă în echipe, pe lângă teoria acumulată la cursurile universitare.

S-a dezvoltat deja o adevărată activitate legată de pre-moot, în care se întreprind între diverse echipe la sediul unei universități simulări si confruntări înaintea audierilor organizate oficial. Aceste pre-mooturi au devenit ele însele evenimente deja, [14] numărul lor crescând în fiecare an – în jur de 40 anul acesta! – ceea ce denotă cerința crescândă datorată participării numeroase și utilitatea acestora, întâlnirile cu competitorii îmbunătățind vizibil calitatea prestațiilor și pregătind suplimentar prezentarea finală.

Astfel că la rândul meu încerc să îi asigur pe tinerii care ar dori să participe la asemenea concursuri de procese simulate să nu ezite, căci este nevoie de încredere, dar de mai puțină decât în viața reală, când se pregătesc argumentele pentru un proces. Pentru că la moot nu este nimic de pierdut, ci numai de câștigat : abilități necesare unui avocat, capacitate de a formula și de a susține argumente în fața unei instanțe, încredere în forțele proprii, lucrul în echipă, prietenii și întâlniri cu specialiștii în domeniu. Precum spunea chiar Prof. Eric Bergsten, Vis Moot este un loc bun pentru a începe o carieră în arbitraj.


[1] Competiţia intenţionează să stimuleze studiul dreptului comercial internaţional, în special cel legat de textele legale redactate de UNCITRAL şi utilizarea arbitrajului comercial internaţional în rezolvarea disputelor comerciale internaţionale. Natura internaţională a Mootului intenţionează să contribuie la interpretarea de către participanţi a textelor legale în lumina diferitelor sisteme legale şi să dezvolte experienţa din punctul de vedere al avocatului unei părţi în faţa unui tribunal arbitral compus din arbitrii cu diverse sisteme legale, desăvârşind pregătirea profesională a participanţilor, atât studenţi, cât şi tineri arbitri în formare. A se vedea pentru detalii http://www.cisg.law.pace.edu/vis.html
[2] La ședință participă oficial numai părțile și reprezentanții lor, tribunalul arbitral și secretariatul respectiv, precum și reprezentanții și asistenții arbitrali ai instituției arbitrale organizatoare, acesta desigur în cazul arbitrajului instituțional.
[3] ca întotdeauna, căci ei îi este dedicat acest Moot
[4] http://news.wko.at/Media/9240a453-6945-44e3-ab00-a41fcf3354ac/2012/Info-3_2013/viac_march_15_2013__cee_seminar_invitation__draft_4_march_2013.pdf
[5] http://news.wko.at/Media/9240a453-6945-44e3-ab00-a41fcf3354ac/2012/Info-4_2013/2013_programme.pdf
[6] Cu participare din ce în ce mai largă – am întâlnit și participanți colegi din București, de la renumite case de avocatură – astfel că sediul acestei conferințe s-a mutat de anul acesta în sala de festivități a Universității din Viena, care este extrem de elegantă, având fresce si picturi de Klimt, o locație extrem de elegantă și plăcută.
[7] http://www.iccwbo.org/Training-and-Events/All-events/Events/2013/ICC-YAF-YAAP-Conference-in-Vienna,-Austria-23-March-2013/. Referința la ICC este legată de Curtea de arbitraj internațional a Camerei Internaționale de Comerț de la Paris, iar YAAP este Young Austrian Arbitration Parcticioners.
[8] A se vedea Cristina Florescu, „Despre opinii dizidente în arbitrajul comercial (On dissenting opinions in commercial arbitration)”, participare la Conferința internaționala „Business Law Conference”, „Perspective ale dreptului afacerilor în mileniul al treilea (Perspectives of Business Law in the Third Millenium)”, organizată de ASE și Societatea de Științe Juridice și Administrative, București, 2 noiembrie 2012. Prezentarea reputatului specialist a fost extrem de similară, atingând aceleași puncte cu aceleași argumente și amintind cazuri si mtivații similare, numai că concluzia sa a diferit, fiind de părere că nu sunt de dorit asemenea opinii separate, căci acestea „ar strica” buna imagine pe care trebuie să o aibă arbitrajul, de a pronunța hotărâri arbitrale în unanimitate, care să poată face față cu succes procedurile de desființare – acțiune în anulare sau proceduri legate de recunoașterea și executarea hotărârilor. Achiesez la argumentația sa, cu susținerea în continuare că aceasta nu este de dorit cu orice preț.
[9] http://www.swlegal.ch/News/Speaking-Engagements/Nathalie-Voser-First-Bergsten-Lecture,-Vienna.aspx
[10] First Annual Lecture va fi denumită. Se dorește a fi un seminar anual cu speakeri reputați în domeniu, care vor omagia prin tematicile propuse activitatea internațională în domeniul arbitrajului și succesul mondial răsunător al Prof. Eric Bergsten în organizarea și dezvoltarea Vis Moot-ului.
[11] Asociația Arbitrajului Austriac – Austrian Arbitration Association
[12] Doresc să precizez cu mare mâhnire că, având o vârstă înaintată și suferind de probleme locomotorii în urma unei recente operații, starea de sănătate actuală a profesorului este alterată, dar sperăm ca prin dedicația soției, a fiicei și a celor apropiați acesta să își recapete sănătatea și să îl revedem în formă ca întotdeauna. De anul trecut a ales să predea ștafeta organizării uni colectiv mai tânăr care se poate ocupa permanent și care a adus îmbunătățiri organizatorice de logistică și se va ocupa și în continuare în același trend de menținerea la același nivel ridicat al evenimentului.
[13] La care a participat ca moderator al panelului final inițiatorul acestei conferințe, Laurence  L.W. Newman, editor, co-autor și colaborator la The Leading Arbitrators Guide to International Arbitration (a doua ediție, 2008)
[14] http://www.cisg.law.pace.edu/cisg/moot/pre-moots.html


Cristina FLORESCU

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro