Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit


16 aprilie 2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Banking, CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor, RNSJ

Judecătorul francez adresează o nouă întrebare cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit. (C-77/13 CA Consumer Finance)

Întrebarea este următoare: Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii se opune unei interpretări a dreptului național prin care se recunoaște validitatea clauzelor care permit variația unilaterală a ratei dobânzii în contractele de credit lăsând la aprecierea creditorului, în lipsa prevederii unor motive întemeiate în contract, motivele de variație a ratei și modalitățile de calcul al acesteia atât timp cât aceste clauze sunt conforme cu un model reglementat și atât timp cât creditorul a respectat prevederile legale privind informarea împrumutatului în cursul executării contractului?

Situația de fapt:
1. credit reînnoibil pe fracțiuni
2. clauză prin care creditorul este autorizat să modifice unilateral rata aplicabilă unui contract de împrumut
3. admisibilitatea interpretării unei reglementări naționale prin care se consideră că o astfel de clauză nu este abuzivă

Dispoziții incidente: Directiva 93/13/CEE în ansamblul ei dar și punctului 1 litera (j) și a punctului 2 litera (b) din anexa la aceasta.

PS: În alte cuvinte, judecătorul de apel dorește să acuze judecătorul de primă instanță de o interpretare contrară dreptului Uniunii.

PS2: Totodată, mai precizăm că acest tip de credit este oferit și de unele bănci din România (subsemnata are chiar ea un astfel de credit). Rămâne să se pronunțe Curtea. (în aproximativ 1 an și jumătate dar cu efect retroactiv)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică