Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit
16.04.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Banking, CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul francez adresează o nouă întrebare cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit. (C-77/13 CA Consumer Finance)

Întrebarea este următoare: Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii se opune unei interpretări a dreptului național prin care se recunoaște validitatea clauzelor care permit variația unilaterală a ratei dobânzii în contractele de credit lăsând la aprecierea creditorului, în lipsa prevederii unor motive întemeiate în contract, motivele de variație a ratei și modalitățile de calcul al acesteia atât timp cât aceste clauze sunt conforme cu un model reglementat și atât timp cât creditorul a respectat prevederile legale privind informarea împrumutatului în cursul executării contractului?

Situația de fapt:
1. credit reînnoibil pe fracțiuni
2. clauză prin care creditorul este autorizat să modifice unilateral rata aplicabilă unui contract de împrumut
3. admisibilitatea interpretării unei reglementări naționale prin care se consideră că o astfel de clauză nu este abuzivă

Dispoziții incidente: Directiva 93/13/CEE în ansamblul ei dar și punctului 1 litera (j) și a punctului 2 litera (b) din anexa la aceasta.

PS: În alte cuvinte, judecătorul de apel dorește să acuze judecătorul de primă instanță de o interpretare contrară dreptului Uniunii.

PS2: Totodată, mai precizăm că acest tip de credit este oferit și de unele bănci din România (subsemnata are chiar ea un astfel de credit). Rămâne să se pronunțe Curtea. (în aproximativ 1 an și jumătate dar cu efect retroactiv)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti