Victor Ponta: Justiţia nu trebuie să fie un serviciu la care doar oamenii care au bani şi au posibilitatea să-şi ia avocaţi
17 aprilie 2012 | Irina RÎMARU
Premierul Victor Ponta a declarat luni, 15 aprilie, cu privire la momentul preluării oficiale a mandatului de ministru al justiţiei de către Robert Marius Cazanciuc, potrivit unui comunicat al MJ: „Am ţinut să fiu prezent la momentul preluării oficiale a mandatului de ministru al justiţiei de către Robert Marius Cazanciuc. Este a doua oară când demisionez din funcţia de ministru al justiţiei şi nu puteam să ratez acest moment. Dincolo de glumă, însă, ministrul Cazanciuc are câteva obiective importante pe care le-am stabilit împreună, în calitate de prim-ministru şi ministru al justiţiei.
În primul rând, o îmbunătăţire şi o desfăşurare cât mai echilibrată, pozitivă, sigur, în limita şi în spaţiul stabilite de Constituţie şi de legi, a activităţii ministrului justiţiei în cadrul şi alături de CSM, de plenul CSM, Secţiile de Procurori, de Judecători, în aşa fel încât colaborarea să fie cât mai bună şi să putem să progresăm în procesele importante de reformă a justiţiei. Aceasta presupune inclusiv pentru ministru încheierea procedurilor privind conducerea Ministerului Public, conducerea centrală a parchetelor. Deci noi propuneri pentru funcţiile rămase încă vacante.
Am discutat cu ministrul Cazanciuc şi este de acord cu un principiu pe care l-am enunţat zilele trecute, acela de a propune pentru funcţiile de conducere, atât la DNA, cât şi la DIICOT şi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, persoane cu experienţă din cadrul acelor instituţii şi persoane care să corespundă tuturor standardelor profesionale şi morale, pe care CSM-ul şi sistemul le aşteaptă.
Evident, monitorizarea şi realizarea cât mai multor obiective din cele stabilite în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cele care ţin de Ministerul Justiţiei, alături de mine, cele care ţin de Guvern, alături de majoritatea parlamentară, cele care ţin de Parlament; Strategia Anticorupţie, implementarea obiectivelor Strategie Anticorupţie, implementarea celor două coduri – Codul Penal şi Codul de Procedură Penală; şi pregătirea, practic, dincolo de administrarea treburilor de zi cu zi, sarcină de administrare care revine ministrului justiţiei; pregătirea tuturor schimbărilor legislative, care să facă posibil un sistem de justiţie mult mai eficient pentru cetăţean, ca serviciu public.
Asta înseamnă că lucrurile fundamentale în care am crezut întotdeauna şi în care şi domnul ministru crede – deoarece ne cunoaştem de foarte mulţi ani, facem parte din aceeaşi generaţie de jurişti – şi anume, o justiţie care să rezolve mult mai rapid toate cauzele şi cazurile aduse în faţa sa, să stabilească mai rapid cine câştigă un proces şi cât de rapid poate fi condamnată o persoană care a încălcat legea penală, cât de rapid poate să aibă o hotărâre definitivă o societate comercială care are nevoie, deci rapiditatea şi celeritatea rezolvării cauzelor.
În al doilea rând, un cost cât mai adecvat şi mai mic pentru cetăţean, în aşa fel încât să nu rămână justiţia un serviciu la care doar oamenii care au bani şi au posibilitatea să-şi ia avocaţi, să călătorească la diverse termene, să aibă acces.
În al treilea rând, evident, responsabilitatea actului de justiţie, respectul cetăţenilor faţă de deciziile justiţiei, dar şi răspunderea acelor magistraţi care încalcă legea şi care comit greşeli şi, care, evident, trebuie, la rândul lor, să răspundă pentru aceste greşeli. Nu o să fie o sarcină uşoară. Are sprijinul meu politic. Nu este membru de partid şi nu se pune problema unui alt sprijin, politic. Are sprijinul meu ca prim-ministru şi îi urez succes în perioada următoare.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro