Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Asociaţia Profesională a Experţilor Judiciari de pe lângă CAB ref. modificarea OUG privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară
17.04.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Asociatia Profesionala a Expertilor Judiciari de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a dat publicitatii urmatorul comunicat cu privire la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara:

Preambul la opozitia APEJ-CAB fata de Proiectul de lege pentru modificarea OG 2_2000

Dupa opinia APEJ-CAB, Proiectul prezentat de Guvern nu trateaza in mod explicit, cu referire precisa, clara si neechivoca, modul in care Experţii judiciari atestaţi de Ministerul Justitiei, cu o deosebita experienta profesionala si o indelungata practica in instanţele de judecata, cu o traditie bine recunoscuta in practica judiciara din România ultimilor 30-35 ani, vor avea:
– un cadru legislativ adaptat realitătilor socio-economice si juridice pentru autorizare;
– un echilibru corespunzator între activitatea de expertiza tehnica judiciara si remunerarea acestei activitati;
– un organism profesional al expertilor tehnici judiciari;
– o institutie clara si lipsita de ambiguitate a raspunderii disciplinare în cadrul profesiei.

Asociatia Profesionala a Expertilor Judiciari – CAB considera, dupa un atent studiu asupra textului propus de Guvern, ca actuala forma a initiativei legislative NU CORESPUNDE realitatilor socio-economice şi juridice din România anului 2013 si nici dorintei corpului profesional al  Expertilor Judiciari de a activa in mod profesionist într-un cadru legislativ clar, lipsit de ambiguitati, care să-i asigure accesul in profesie, formarea profesionala continua, activitatea in conditii de eficienta si siguranta si remunerarea echitabila a muncii prestate in favoarea justitiabililor.

De altfel, proiectul de lege propus de Guvern nu este in concordanta nici cu „expunere de motive” care este mult mai cuprinzatoare decat textul publicat si fata de care acesta are lacune, omisiuni si chiar contradictii.

In acest sens, APEJ-CAB solicita Guvernului Romaniei retragerea propunerii de lege si retrimiterea ei in fata unei comisii de specialisti, printre care si reprezentantii expertilor judiciari si ai societatii civile, pentru a fi REANALIZAT, COMPLETAT, MODIFICAT si CORECTAT in aspectele sale criticate de noi si de alte organizatii implicate in materie.

APEJ-CAB

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti