Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 16 aprilie 2013
16.04.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Abuz in serviciu contra intereselor publice. Incepere urmarire penala. D.N.A.

Ca raspuns la solicitari ale mass media formulate in baza Legii nr. 544/2001, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata urmatoarele persoane:
– general maior in rezerva D.C., fost cadru al Ministerului Apararii Nationale (MApN), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii,
– general de brigada in rezerva P.T., sef al Directiei domenii si infrastructura din MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participatiei improprii, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In rezoluția de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in calitate de sef al Directiei domenii si infrastructura din MApN (la data faptelor), invinuitul P.T., s-a implicat in atribuirea, in condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la preț subvenționat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor). Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinând Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul României, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.


Potrivit rezoluției de incepere a urmaririi penale, s-a stabilit ca invinuitul D.C., a inchiriat si, ulterior, a cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale, facând uz de declaratii false care au fost de natura sa ii induca in eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data incheierii contractului de vânzare-cumparare a locuintei de serviciu din municipiul Bucuresti, contractul de inchiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel indeplinita conditia existentei unui contract de inchiriere valid la momentul vânzarii. Declaratia notariala data la 08.06.2005 de catre D.C. nu corespunde realitatii, deoarece, la momentul respectiv, acesta detinea impreuna cu sotia sa, o locuinta proprietate personala.
Alaturi de D.C. alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, in condiții nelegale, locuințe de serviciu la pret subventionat. Si fata de aceste persoane se efectueaza acte de urmarire penala.

Valoarea prejudiciului in dauna Ministerul Apararii Nationale se estimeaza la suma de 1,2 milioane lei.

Celor doi invinuiti li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Alte detalii nu pot fi oferite in acest moment, in conformitate cu art. 12 alin 1, litera e și f din Legea  nr. 544/2001.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situație, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovație.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti