« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
4 comentarii

Pot fi mediatori consilierii juridici?
17.04.2013 | Ilie DORIN

Drept Timisoara
Secţiuni: Mediere, Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Art. 1 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic prevede ca atribuții generale ale acestuia apărarea drepturilor și intereselor legitime ale statului, ale autorităților publice centrale și locale, ale instituțiilor publice și de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum și ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba cărora se află și în conformitate cu Constituția și legile țării.

La art. 4 se stipulează: Consilierul juridic in activitatea sa asigură consultanța si reprezentarea autorității sau instituției publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă, apară drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritățile publice, instituțiile de orice natură, precum si cu orice persoană juridică sau fizică, romană sau straină; in condițiile legii si ale regulamentelor specifice unității, avizează si contrasemnează actele cu caracter juridic.

Incă de la apariția legii si pană in prezent, multi consilieri juridici s-au autorizat ca mediatori, dorind să profeseze medierea conflictelor/litigiilor.

Medierea presupune soluționarea amiabilă a conflictelor dintre părți cu ajutorul  (constând în asistarea părților și facilitarea dialogului și sondării sferelor de soluții) unui mediator în calitate de terț neutru și imparțial față de situație, și de interesele individuale ale părților implicate în conflict. Medierea obligă mediatorul la încadrarea tuturor procedurilor de mediere în principiile de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și respectului voinței și deciziei părților în derularea procesului.

Consilierul juridic, așa cum dispune articolul 4 din legea amintită, „apară drepturile și interesele legitime ale persoanei juridice” al cărei salariat este.

În aceste condiții poate fi consilierul juridic mediator?

Art.  11 din Legea  nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic dispune că: exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu:
b) funcția de arbitru, mediator sau expert, în condițiile legii și cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;

Așadar  consilierul juridic poate fi mediator în anumite condiții.

Principala condiție- de ordin general-  cerută de lege este autorizarea conform Legii medierii și organizării profesiei de mediator nr. 192/2006.

Secundara condiție – de ordin special – presupune că un consilier juridic devenit mediator autorizat să profeseze medierea și serviciile de consilier juridic cu respectarea prevederilor legale privitoare la coflictul de interese într-o anume cauză.

Cu alte cuvinte un consilier juridic poate fi mediator autorizat și un mediator autorizat poate fi consilier juridic, însă compatibilitatea acestor profesii  exclude simultaneitatea exercitării lor, tocmai pentru a se evita un conflict de interese.

Aceeași persoană nu poate fi și consilier juridic și mediator în aceeași cauză.

Consilierul juridic apăra drepturile și interesele legitime ale persoanei juridice în raporturile acesteia cu terții. În cazul în care respectiva persoană juridică se află într-un conflict sau litigiu în care medierea este permisă de lege (un conflict ori litigiu unde părțile pot dispune liber de drepturile lor) consilierul juridic o poate reprezenta în cadrul unei medieri, însă nu poate media respectiva cauză. Acesta nu poate fi mediator în conflictele/litigiile persoanei juridice pe care o reprezintă  prin contractul individual de muncă nici în cazul în care respectiva persoană juridică ar mandata un alt reprezentant în cadrul procedurii medierii.  Acest lucru deoarece contractul persoanei juridice cu persoana fizică care este numită ori angajată consilier juridic este viabil și produce efecte nelimitat în timp până la desfacerea contractului de muncă ori revocarea deciziei de numire. Atât timp cât persoana rămâne numită ori angajată consilier juridic aceasta este obligată să apere drepturile și interesele legitime ale persoanei juridice în toate raporturile acesteia cu terții.

În cazul unui conflict/litigiu consilierul juridic va reprezenta și apăra drepturile și interesele respectivei persoane juridice în orice procedură judiciară, arbitrală ori de mediere.

Consilierul juridic poate profesa medierea în orice conflict în care nu este implicată persoana juridică unde este numit ori angajat.

Pentru un proces de mediere principiile medierii sunt capitale continuării și menținerii procedurii dar și ajungerii la un acord. Neutralitatea și imparțialitatea mediatorului sunt unele din cheile de bază ale procesului. Un mediator părtinitor ori cu interese (pentru sine ori pentru altul) în cauză ar deturna medierea de la finalitatea acesteia, iar părțile din procedura medierii ar denunța imediat medierea punând capăt oricărei proceduri. Mai mult decât atât mediatorul riscă sancțiuni grave pentru încălcarea acestor principii.

În orice conflict pe care îl mediază, consilierul juridic va trebui să respecte atribuțiile și deontologia profesiei de mediator, intrând în „rolul”de mediator și ieșind din „pielea” de consilier juridic.

Dorin ILIE
Mediator

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.