Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 
9 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Medierea în divorț
17.04.2013 | Marius VETRICI


Divorțul – cazier emoțional

Divorțul este una dintre cele mai simple spețe din punct de vedere juridic. Emoțional însă, este una dintre cele mai complicate. Aceasta este opinia pe care am auzit-o adeseori de la avocații care preiau astfel de cazuri.

Din punct de vedere afectiv, divorțul este dificil atât pentru avocați și pentru judecători, cât mai ales pentru soți și copii. Partenerii se simt traumatizați, iar emoțiile contradictorii și incertitudinea pun stăpânire pe cei doi. Adeseori, soțul care inițiază divorțul este stăpânit atât de frică, cât și de un sentiment de eliberare, de nerăbdare, furie, dubiu și un sentiment acut de vinovăție [1]. Partenerul căruia i se intentează divorțul poate intra în stare de șoc, simte că e trădat, are sentimentul pierderii controlului asupra propriei vieți, se victimizează, îi scade stima de sine, îi crește sentimentul de nesiguranță și furie, iar sentimentul de răzbunare alternează cu dorința de împăcare [1].

În ceea ce-i privește pe copii, studiile efectuate pe aproximativ 80000 de persoane arată că nu atât divorțul, cât conflictele și violența din familie, alcoolismul ca mijloc de refulare al părinților și interacțiunile problematice părinte-copil sunt acele componente ale divorțului care afectează cu adevărat copilul pe termen lung [2]. De aici se desprinde o importantă concluzie: dacă părinții vor colabora pe durata divorțului și după finalizarea lui, astfel încât să evite interacțiunile violente și să cultive o atmosferă de cooperare, copiii vor trece mult mai ușor peste acest eveniment nefericit din viața lor.

Medierea – modalitatea propice colaborării între părinți

Medierea efectuată în cadrul unui divorț aduce beneficii reale atât pentru soți, cât și pentru copii. Studiile efectuate după 10 ani de la divorț arată că acei copii ai căror părinți au divorțat apelând la mediere mențin o legătură stabilă și se văd mult mai des cu celălalt părinte, comunică mai frecvent la telefon, iar părintele separat este considerat un părinte mai bun de către părintele care a rămas cu copilul [3]. Concret, după 10 ani de la divorț prin mediere față de cei care au mers direct în instanță, de 3 ori mai mulți copii se văd săptămânal cu celălalt părinte, de 4 ori mai mulți copii au comunicat cu părintele separat la telefon, iar conform evaluărilor făcute de către părintele care a rămas cu copilul, celălalt părinte a fost mai implicat, mai atent și mai prezent în viața copilului [3]. Același studiu arată că efectele benefice obținute prin mediere se datorează:

 • momentului când se apelează la mediere, adică chiar la început; în acest fel se preîntâmpină degradarea relației și crește disponibilitatea de a colabora datorită mediatorului care minimizează izbucnirile de furie și care este mijlocitorul neutru și imparțial în negocierile purtate
 • schimbării de paradigmă: mediatorul reorientează atenția părților înspre ideea comună hai să facem ceva pentru copii față de pornirea inițială vreau să sufere nenorocitul/nenorocita; odată ce focusul celor doi nu mai este îndreptat unul împotriva celuilalt, disponibilitatea părților de a colabora crește
 • viziunii de ansamblu comune asupra problemelor care trebuie rezolvate și deciziilor ce trebuie luate; aici mediatorul pune întrebările potrivite pentru a ajuta părțile să conștientizeze problemele curente și viitoare pe care le va avea copilul și pe care părinții vor trebui să le rezolve împreună.

De asemenea, odată ce părinții ajung la o înțelegere strict prin voința lor și de comun acord, șansele ca acea înțelegere să fie respectată cresc substanțial deoarece fiecare parte se identifică cu soluția la care se ajunge pentru că a participat activ la identificarea acesteia. La judecată în schimb, nu de puține ori avem cazuri când părintele separat nu respectă o hotărâre judecătorească în ceea ce privește relația cu copilul său pentru că simte că acea decizie contravine dorințelor sale, fiindu-i impusă de judecătorul care nu cunoaște toate aspectele emoționale ale problemei.


[1] O’Connell Corcoran K., Psychological and Emotional Aspects of Divorce, www.mediate.com, http://www.mediate.com/articles/psych.cfm, 1997, articol accesat în aprilie 2013.
[2] Amato P., Keith B., Parental Divorce and Adult Well-Being: A Meta-Analysis, Journal of Marriage and Family, Vol. 53, No. 1, Feb., 1991, pp. 43-58.
[3] Emery R, Laumann-Billings L., Waldron M.,  Sbarra D., Dillon, P., Child custody mediation and litigation: Custody, contact, and coparenting 12 years after initial dispute resolution, Journal of Consulting and Clinical Psychology, No. 69, 2001, pp. 323-332.


dr. Marius VETRICI

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 9 de comentarii cu privire la articolul “Medierea în divorț”

 1. nu vad cum puteti evita instanta avind in vedere ca atunci cind exista minori acordul de mediere este supus verificarii judecatorului cf art 63 si urm din legea 192/2006. in plus, se va face si ancheta sociala obligatorie. asta inseamna ca respectivul acord poate fi modificat integral sau partial daca incalca interesul superior al minorului.

  citi mediatori nejuristi stiu ce inseamna acest interes superior?

  • Iuliu URSAN spune:

   Daca soti convin asupra tuturor aspectelor referitoare la divort, inclusc cu privire la exervitarea drepturilor parintesti, Acordul de mediere poate fi incuviitat de catre notarul public. In aceasta situatia nu se ajunge la judecator.
   De ce sa nu ajungi in fata instantei… pentru ca un judecator nu are timpul si rabdarea sa asculte partile, sa le inteleaga probleme. In fata mediatorului partile vor ajunge la o solutie comuna agreata de ambele parti, nu decisa de o terta persoana.
   Sunt multe site-uri care ofera informatii cu priviere la avantajele medierii. Din punctul meu de vedere este solutia nobila de rezolvare a unei dispute, alternativa o reprezita scnadalul in fata instantei. Daca va doriti publicitate si scandal nu veti obtine de la mediator.

   • Si de unde stiti ca acel mediator are rabdarea de a intelege partile. Am participat de-a lungul anilor la destule incercari de a ajunge la o rezolvare amiabila a intelegerilor privind dreptul de a vizita un copil minor. Aproape intotdeauna, un parinte vrea hais, iar celalalt cea. In asemenea situatii numai prin decizia unui judecator se poate transa problema. Si ma refer la stabilirea unui program clar, obligatoriu pentru ambele parti. In cazul unui mediator s-ar ajunge mai degraba la o solutie de tip Solomon, „hai sa taiem copilul in doua”.

    Iar la mediere sunt mai multe sanse sa iasa scandal. In instanta daca partile se cearta, instanta le poate amenda daca nu se potolesc (de obicei se potolesc). Poate si un mediator sa faca acelasi lucru?

    • Un mediator bun poate face partile sa lase emotiile si animozitatile la o parte prin tehnici specifice (ex: ascultare ectiva), ca acestea sa fie ele insele capabile sa duca tratative constructive. Evident, medierea poate sa si esueze, insa de multe ori oamenii o data ce se simt ascultati si intelesi devin mai capabili sa rationeze.

  • Marius VETRICI spune:

   @Mihai Costache
   Stimate domn, articolul 63 din legea 192/2006 se aplica in cazul litigiilor mediate care sunt deja pe rolul instantelor.

   Daca insa sotii nu au deschis un proces, articolul 63 nu mai are aplicabilitate.

   • Alexandra IONESCU spune:

    In cazul in care exista copii minori numai judecatorul isi poate da acordul final. Cu privire la medierea in cazul divortului am fost foarte surprinsa sa aud de onorarii de pana la 1.000 de lei la o singura sedinta de mediere. In aceasta situatie cred ca orice ar prefera instanta.

   • serios?? acordul de mediere este obligatoriu a fi depus la instanta spre validare cind este vorba de minori.

    recititi de mai multe ori art 64 (1) ind.1 din legea 192/2006 re spune ca „Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient”

    Apoi recititi de mai multe si alin.2 care spune ca „(2)Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului SE DEPUNE de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.”

    din analiza acestor dispozitii legale nu reiese sub nici o forma posibilitatea unei alegeri ci – dimpotriva – O OBLIGATIE in a depune acordul la instanta spre validare. si nici nu face o distingere intre cauzele deja aflate pe rolul instantei sau cele aflate direct in mediere.

    Nu ar mai fi mai sigur sa te duci direct la instanta cu o tranzactie intocmita de un avocat care stie ce face, impreuna cu planul parental deja convenit si analizat de un specialist in domeniul juridic? costa mai putin (nu platesti si mediatorul si poti folosi acelasi avocat cum de altfel se si intimpla) si macar ai siguranta ca respecta legea.

    si parca nu era necesar sa stii drept cind te apuci de mediere.

    imi pot imagina consecintele juridice si faptice daca partile nu s-ar fi dus la instanta spre validarea acordului in baza „sfatului competent” al mediatorului. sa vezi distractie!!

    • @Mihai COSTACHE am recitit articolele la care faceti referire si intr-adevar, in cazul unui divort care este in instanta, daca faci mediere pe durata procesului, trebuie sa revii in instanta cu acordul de mediere. In acest fel practic scapi de judecata pentru ca o intrerupi prematur prin acordul partilor exprimat in acordul de mediere.

     Exista insa si o alta varianta de a evita instanta in totalitate, aceea a divortului prin notar. Daca partile au o neintelegere, asupra careia reusesc sa se inteleaga cu ajutorul mediatorului, in anumite conditii ele pot merge cu acordul de mediere la notar. In acest fel se poate divorta fara sa mai treci vreun moment prin instanta.

     • Iuli URSAN spune:

      Institutia divortului este reglementata in noul cod civil, care stabileste urmatoarele situatii pentru desfacerea casatoriei:

      1. prin intermediu instantei judecatoresti;

      2. prin emiterea certificatului de divort de catre ofiterul de stare civila sau notarul public, in conditiile in care exista acordul sotilor, iar acestia nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati;

      3. prin emiterea certificatului de divort de catre notarul public, inclusiv in situatia in care sotii au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii sunt de acord cu desfacerea casatoriei si convin asupra:

      -tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort;
      exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;
      -stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
      -modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
      -stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor

      Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la punctele 2 si 3 ofiterul de stare civila sau notarul public vor respinge cererea de divort. Partile vor fi obligate sa se adrese instantei judecatoresti pentru pronuntarea divortului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate