Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Avocat și procurori trimiși în judecată pentru luare de mită, fals intelectual, spălare de bani și fals în declarații
18.04.2013 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita, fals intelectual, spalare de bani si fals in declaratii. Trimitere in judecata. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

N.T.I., in stare de arest preventiv, fost prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, ulterior, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in prezent, suspendat, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata,
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, in forma continuata,
– spalare de bani,
– fals in declaratii, in forma continuata,

N.O., ofiter specialist din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, sotia inculpatului N.T.I., in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata,
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, in forma continuata,
– fals in declaratii, in forma continuata,
– spalare de bani,

V.D.C., procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (la data comiterii faptelor), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– luare de mita,
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– instigare la savarsirea infractiunii de spalare de bani,
– participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual,

Z.A.R., avocat suspendat la Baroul București, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata,
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, in forma continuata,
– spalare de bani,

S.O., persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de dare de mita, in forma continuata,
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual,
– spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2009 – 2010, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, inculpatul N.T.I., cu complicitatea inculpatilor N.O., sotia sa, Z.A.R., avocat in cadrul Baroului Bucuresti si S.O., a pretins, a primit si a acceptat, de la o persoana denuntatoare, cu titlu de mita, mai multe bunuri pentru a fi solutionate dosarele penale, aflate in lucru pe rolul unitatii de parchet pe care o conducea, in care denuntatorul era cercetat in calitate de primar sau dosare constituite ca urmare a sesizarilor formulate de denuntator.
Concret, N.T.I. si sotia sa N.O. au primit de la denuntator un teren intravilan in suprafata de 1.000 m2 si in plus, acesta din urma le-a achitat cheltuielile de cazare in cuantum de 3.294,15 USD, ocazionate de un sejur petrecut de cei doi soti in orasul Beverly Hills din SUA si le-a remis un televizor in valoare de 8.299,90 lei.

Un al doilea lot, in suprafata de 1.000 m2, invecinat cu cel primit de sotii N., a revenit inculpatului Z.A.R..

Tot cu aceasta ocazie, inculpatul V.D.C., in calitatea sa de procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a acceptat de la acelasi denuntator un teren intravilan in suprafata de 1.000 m2 (reprezentand un al treilea lot invecinat cu cele primite de N.T.I. si Z.A.R. ) pentru a solutiona, in mod favorabil denuntatorului, un dosar penal constituit ca urmare a unei plangeri formulate de denuntator. Pentru a disimula adevarata provenienta a acestui imobil, platit in realitate de denuntator, V.D.C. s-a folosit de o persoana interpusa, mai precis prin intermediul mamei sale V.(R).N., care a semnat contractul de vanzare cumparare.

Pentru cele 3 loturi de teren a cate 1.000 m2 fiecare, la care se adauga drumul de acces in suprafata de 707 m2, achizitionate de denuntator pentru prim procuror, procuror si avocat, s-a achitat proprietarilor suma de 240.000 euro iar, pentru a disimula atat adevarata proveninta a acestora cat si viitorii proprietari, la momentul dobandirii imobilelor respective, inculpatii N.T.I., V.D.C. si Z.A.R., s-au folosit de intermedierea inculpatului S.O., care a semnat toate contractele de vanzare cumparare in calitate de imputernicit al proprietarilor. In plus, pentru a crea aparenta ca a achitat valoarea terenului dobandit, inculpatul N.T.I. a incheiat cu Z.A.R. un contract de imprumut fictiv in valoare de 10.000 de euro.

De asemenea, in cursul anului 2008, inculpatul N.T.I., in calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, a pretins si primit, prin intermediul avocatului Z.A.R., suma de 40.000 lei de la o persoana cercetata pentru conducerea unui autovehicul fara a avea permis de conducere, in scopul de a dispune o solutie de scoatere de sub urmarirea penala, in conditiile in care persoana cercetata fusese condamnata definitiv la pedepse cu inchisoarea in regim de detentie pentru mai multe infractiuni (talharie, furt calificat, conducere fara permis), fiind in perioada de eliberare conditionata.

In perioada 2009 – 2011, cu ocazia completarii declaratiilor de avere, inculpatii N.T.I. si N.O. au mentionat in fals ca au imprumutat de la Z.A.R. suma de 10.000 de euro.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor N.T.I., N.O., V.D.C. si Z.A.R..

La data de 24 ianuarie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul procurorilor si a dispus arestarea preventiva a inculpatului N.T.I. pe un termen de 29 de zile, masura care a fost prelungita.
Fata de inculpatii N.O., V.D.C., S.O. si Z.A.R., procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile, masura care a fost prelungita.

Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a invinuitei V.(R)N. pentru infractiunile retinute in sarcina sa avand in vedere ca, din actele de urmarire penala efectuate, procurorii au stabilit ca aceasta nu a avut nicio contributie la intelegerea infractionala dintre inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.