Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Promisiune de vânzare-cumpărare. Obligaţia de intabulare a bunului stabilită în sarcina promitentului-cumpărător


19 aprilie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în situaţia în care printr-o promisiune de vânzare-cumpărare s-a stabilit în sarcina promitentului-cumpărător obligaţia întocmirii, pe cheltuiala sa, a documentaţiei cadastrale şi a înscrierii în cartea funciară a bunului, promitentul-vânzător nu are dreptul să refuze încheierea contractului în formă autentică pentru că obligaţia de intabulare nu a putut fi îndeplinită de către promitentul-cumpărător, întrucât intabularea dreptului de proprietate asupra unui bun se poate face numai de către titularul acestui drept, iar nu de către terţe persoane. În speţă, promitentul-cumpărător a efectuat toate demersurile necesare în vederea înscrierii imobilului în cartea funciară, în sensul că a solicitat intimatei documentele necesare întocmirii documentaţiei cadastrale şi a angajat o firmă specializată care a efectuat măsurători topografice şi a întocmit actele necesare pentru documentaţia tehnică cadastrală a imobilului, însă numai titularul dreptului de proprietate asupra imobilului putea depune documentaţia cadastrală în vederea intabulării acestui drept. Înalta Curte a reţinut că, în cauză, promitentului-cumpărător îi revenea doar obligaţia de a achita contravaloarea operaţiunilor necesare intabulării, restul obligaţiilor revenind promitentului-vânzător, în posesia căruia se aflau înscrisurile, iar din probele administrate în cauză nu a rezultat refuzul promitentului-cumpărător de a avansa sumele necesare acestor operaţiuni. Prin urmare, Înalta Curte a apreciat că este corectă soluţia primei instanţe care a pronunţat o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare. (Decizia nr. 3225 din data de 14 iunie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică