Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Reducerea pragului de prezență la referendum la 30%


19.04.2013 | Sergiu ȘERBAN
Secţiuni: Content, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

USL  a supus atenției Senatului un proiect de lege prin care propune scădere cvorumului de prezență la referendum de la 50%  plus unu la 30% plus unu dintre cetățenii cu drept de vot de pe listele electorale. Conform declarației deputatului PSD Florin Iordache, proiectul de lege propus mai conține un element de noutate concretizat prin validarea rezultatului unui referendum în cazul în care nu mai puțin de 25% din totalul populației cu drept de vot s-a pronunțat favorabil sau nefavorabil în funcție de specificul referendumului. Pentru validarea referedumului este necesar ca cele două condiții enumerate mai sus să fie îndeplinite cumulativ.

Florin Iordache: “Am depus un proiect pentru modificarea Legii referendumului, care conține două noutăți. Prima dintre ele se referă la cvorumul de participare la referendum în sensul că acesta să fie scăzut de la 50% la 30% și cea de a doua condiție se referă la faptul că rezultatul unui referendum să fie validat dacă nu mai puțin de 25% din populația cu drept de vot s-a pronunțat cu ‘da’ sau ‘nu’ în funcție de specificul referendumului, deci, cele două condiții cumulative pentru validarea unui referendum.”

Opiniile critice nu s-au lăsat așteptate, Vicepreședintele PDL, Cezar Preda, apreciind acest demers ca o mișcare ce atentează la democrație.

Sergiu ŞERBAN
student Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti