« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Introducere la volumul „Interviewing European Union. Wilhelm Meister in EU law”
19.04.2013 | Daniel-Mihail ȘANDRU, Mihai ȘANDRU, Mihai BANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Introducere la volumul „Interviewing European Union. Wilhelm Meister in EU law”, editat de Mihai Şandru şi Mihai Banu, Editura Universitară, 2013.

Introducere

Volumul de faţă este o provocare pentru editori: tentaţia curiozităţii simple este cea care i-a condus, în primă instanţă la această formă de dialog, neobişnuită pentru lumea juridică. Spre deosebire de multe domenii umaniste, juriştii nu acordă interviuri în virtutea ştiinţei juridice înseşi, ci pentru elemente colaterale (deţinerea unei funcţii, evenimente deosebite – câştigarea/pierderea unui proces mediatizat).

Volumul a fost şi o provocare pentru interlocutorii noştri, cărora le mulţumim pentru amabilitate, pentru efortul de a fi colaborat şi pentru aprecierile adresate unui astfel de demers. Mulţumim sincer şi tuturor celor care ne-au confirmat intenţia de a participa la acest efort de erudiţie, dar care, din păcate, nu au avut timpul necesar finalizării interviului. Ajutorul acestora a constat în imboldul de a invita alte personalităţi şi de a configura o mini-enciclopedie a dreptului Uniunii Europene.

Dreptul Uniunii Europene, poate chiar dreptul european în general, este savant fără a fi prolix, este explicat cititorului fără a fi pedant. A te plimba, intelectual, printre personalităţile invitate în volum înseamnă a face un efort invers proporţional acestui fel de lectură. Pentru a înţelege cu adevărat iţi trebuie o cultură a dreptului european, un sentiment al foamei de detalii care nu apar în tratate, monografii sau articole. Suntem conştienţi de limitele noastre, dar suntem mândri de nelimitarea răspunsurilor interlocutorilor, deschiderea acestora către orizonturi noi ale curiozităţii bine temperate şi fructuoase.

Devenim ceea ce ştim că suntem, dar în dialogurile noastre fiecare răspuns este o noua experienţă, nu sunt cuvintele unei cărţi adunate în mod dibaci, sunt trăirile într-o realitate ştiinţifică şi culturală deosebită. Cartea ne oferă prilejul de a realiza o perspectiva a înţelesurilor faptelor şi conceptelor care ne par limitate; suntem în plin drept european, dar suntem, în acelaşi timp, de cele mai multe ori, în meta-dreptul european.

Sfaturile oferite tinerilor cercetători sunt, de fapt, o sumă de elemente ale descifrării nelimitării dreptului european – la confluenţa dreptului naţional cu dreptul internaţional şi cu regulile sale proprii. Aventura cercetării în domeniul dreptului ar trebui să înceapă prin acest volum: sunt sfaturi ale celor care au reuşit, în exercitarea teoretică sau practică, a unor competenţe pluristratificate. Gândul nostru către toţi aceia care se îndreaptă spre dreptul european este că îşi doresc să iasă din câmpul precis determinat al unei discipline ştiinţifice aride spre vastitatea (limitată şi ea) inter/pluri/disciplinară europeană.

Curiozitatea nelimitată este un element al lipsei de interes, dar dreptul european ne oferă tot mai multe exemple concrete şi surprinzătoare de cercetări pertinente, bine făcute, desprinse de ameninţătoarea şi obositoarea viziune a cercetării pentru cercetare. În dreptul UE, nu există forme fără fond ale cercetării, ci doar probleme rău puse; tocmai de aceea, în contextul culturii juridice din ţara noastră, am insistat pe aspectele metodologice.

Cunoaşterea este o putere care în ultima vreme nu mai derivă din cantitate, ci din calitatea acesteia. Dreptul european este unul dintre formele intelectuale de manifestare a spiritului viu şi, în acelaşi timp, concret. Concepte şi fapte care stau doar în puterea oamenilor de a le interpreta şi aplica. Astăzi maşinile ne depăşesc cu mult în performanţe – capacitatea de memorare, stocare, căutare. Calculatoarele şi programele depăşesc cu mult puterea oamenilor: însă, în acelaşi timp, acest volum demonstrează că imaginaţia, ordinea şi înţelegerea sunt superioare oricăror evoluţii cantitative.

Dialogul reprezintă forma culturală iniţiatică pentru orice timp şi pentru orice tip de cultivare a cunoştinţelor. Ştiinţa de astăzi, chiar cea a domeniului juridic, s-a (ultra-) specializat, competenţele sunt din ce în ce mai sofisticate. Dialogul este redescoperit în cadrul conferinţelor şi dezbaterilor. Există şi un dialog, greu perceptibil, al studiilor şi articolelor publicate. Interviurile de faţă sunt o continuare a muncii omeneşti de înţelegere a realităţii.

Au participat la acest volum de interviuri: René Barents, Joxe Ramon Bengoetxea, Elsa Bernard, Patrick Birkinshaw, Michal Bobek, Kieran Bradley, Morten Broberg, Roberto Caranta, Valerius Ciucă, Thomas Cottier, Bill Davies, Gareth Davies,Bart Driessen, Mariolina Eliantonio, Niels Fenger, Albert Sanchez Graells, Elspeth Guild, Marc Jaeger, Philipp Kiiver, Juliane Kokott, Valentine Korah, Alexander Kornezov, Marco Loos, Thomas Lundmark, Imelda Maher, Giuseppe Martinico, Mirjam de Mol, Stephan Rammeloo, Norbert Reich, Daniel Sarmiento, Jan Smits, Alexander Türk, Liesbet Van den Broeck, Christian von Bar, Eddy Wymeersch, Reinhard Zimmermann.

Prof. univ. dr. Mihai ȘANDRU
Cercetător asociat Mihai BANU

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD