Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

CJUE. Cauza C-565/11 Mariana Irimie


19.04.2013 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

CJUE. CAUZA C-565/11  (Mariana Irimie împotriva Administrației Finanțelor Publice Sibiu, Administrației Fondului pentru Mediu)

În urma dezbaterilor orale ce au avut loc la data de 17.10.2012 în fața camerei a III-a a Curții de la Luxembourg (D-na Irimie fiind reprezentată de avocatul Dragoș Târșia din cadrul SCA Florescu & Târșia – Baroul Sibiu), CJUE a pronunțat la data de 18.04.2013 o decizie preliminară prin care a statuat că:

Dreptul Uniunii se opune reglementării interne conținute în articolul 124 din Codul de procedură fiscală (OUG nr. 92/2003) care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la cele care curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestei taxe.

Decizia dată desființează cu efect ex tunc prevederea internă și statuează că în cazul perceperii de către un stat membru a unei taxe incompatibile cu dreptul Uniunii, în speță articolul 110 TFUE, acest stat este obligat să restituie atât cuantumul acestei taxe cât și să plătească dobânzile aferente cuantumului acesteia începând de la data plății sale de către contribuabil.

Efectul practic al acestei decizii este deosebit de important având în vedere majoritatea covârșitoare a jurisprudenței naționale de până în prezent ,care a admis acțiunile în restituirea taxei ”auto” și a acordat dobânzile aferente doar cu începere de la momentul cererii de restituire și nu de la momentul perceperii acestei taxe.

În raport de efectul retroactiv al deciziei Curții, toate hotârârile pronunțate de instanțele interne pot face obiectul revizuirii conform art. 21 alin. 2 Legea nr. 554/2004, iar noile litigii promovate în restituirea taxei nu mai necesită cerere de restituire prealabilă.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro