Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Primii mei paşi pe piaţa muncii. Visez când nu dorm
19.04.2013 | Raluca CÎRJAN

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Voi începe mărturisindu-vă că m-am regăsit în concluziile unui raport numit Primii pași pe piața muncii, realizat în 11 tări, cu aportul a peste 4000 de studenţi şi absolvenţi, România alăturându-se proiectului la sfârșitul anului trecut.

Am scris introducerea, introducându-mă şi pe mine, deşi nu interesează pe nimeni, din următoarele considerente: sunt tânără şi cred că aportul meu valoric pentru site, prin acest articol, este ridicat sau foarte ridicat, în funcţie de numărul recomandărilor pe care urmează să le strângă. Sunt convinsă că vor fi multe. Asta pentru că îmi supraevaluez competenţele. „Răspunsurile studenților români confirmă concluziile raportului regional; în general, tinerii au tendința de a-și supraevalua competențele înainte de primul lor contact cu realitatea din câmpul muncii, fapt ce este confirmat și prin experiența noastră de recrutare”, a declarat Carmen Baibarac, Senior Manager Resurse Umane, Deloitte România.

Raportul arată că așteptările financiare medii pentru primul loc de muncă depășesc suma pe care mulți angajatori sunt pregătiți să o ofere, fiind mai ridicate decât salariul mediu pe economie în România. La 22 de ani, eu visez să am într-o zi, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, suficient de mulţi bani încât să cred că pot face orice, dar nu atât de mulţi încât să nu mai fac nimic. Visez asta des, cu precădere când nu dorm. Nu încape îndoială că îmi voi îndeplini visul cu un salariu mediu pe economie în următorii 100 de ani. În același timp, aproape 50% dintre respondenți consideră că pregătirea de care beneficiază în cadrul instituțiilor de învățământ superior este slabă sau foarte slabă, comparativ cu responsabilitățile lor profesionale viitoare. Desigur, ieşim din facultate cu impresia că avem bagajul de cunoştinţe suficient de dolofan încât să facem faţă situaţiilor din practică, situaţii care se dovedesc de multe ori a avea tot atâta legătură cu teoria cât are un defibrilator cu păduchii. Eu fac parte din ce-a de-a doua jumătate a respondenţilor, deşi nu m-a întrebat nimeni. Pregătirea nu e slabă, realitatea e de vină că nu-i conformă cu teoria, care e bună.

Gavin Flook, Partener responsabil cu gestionarea talentelor la nivelul Deloitte Europa Centrală, spune: „Este bine că am identificat un nivel atât de ridicat al încrederii în sine la nivelul studenților implicați în studiul nostru, dar inevitabil concluzionăm că marea lor majoritate ar putea fi dezamăgiți de faptul că angajatorii nu le vor împărtăși încrederea în aceeași măsură.” La toate prezentările marilor case de avocatură la care am participat am auzit cerinţa încrederii în sine, aşa că nu a fost nevoie să mă conformez, aceasta preexistând. Acum nu-mi rămâne decât să-i conving pe angajatori să mi-o împărtăşească. O vor împărtăşi, dezamăgirea nu-şi are locul în viitorul meu, pentru că o altă cerinţă, din câte-mi amintesc, era optimismul.
Raluca CÎRJAN
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti