Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

ELSA Iași. Vizită de studiu instituțională la Bruxelles


22.04.2013 | Luca CIUBOTARU
Secţiuni: Opinii, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Un număr de 20 de studenți ai Facultății de Drept ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membri ai Asociației Europene a Studenților în Drept, ELSA Iași, au beneficiat de o vizită de studiu intituțională la Bruxelles, “capitala” Uniunii Europene. La invitația europarlamentarului Adrian Severin, aceștia au avut ocazia de a vizita și de a cunoaște mai îndeaproape instituțiile Uniunii Europene precum Parlamentul European și Comisia Europeană.

foto1Intrarea Romaniei în Uniunea Europeană a implicat o serie de modificari substanțiale în viața cetățenilor români. Asimilarea optimă a acestor schimbări nu se pot realiza decât în măsura în care sunt înțelese modul de funcționare și rolul Uniunii Europene. În acest sens, Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA), filiala Iași, s-a adresat unui număr de 20 de studenți , în vederea participării la o vizită de studiu instituțională în Bruxelles, oraș considerat „inima” Uniunii Europene.

Într-una din zilele de vizită, cei 20 de studenți au participat la o prezentare amplă a ceea ce înseamnă Parlamentul European, instituție ce reprezintă aproximativ 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, a activității ce se desfășoară în cadrul acestuia, dar mai ales a rolului pe care acesta îl are, prezentare susținută de doamna Mariana Cosac, administratorul Direcției Generale de Informare. Prezenți în sala de plen, participanții au putut afla informații utile despre modul de desfășurare al ședințelor și mecanismul de votare, precum și despre sistemul lingvistic ce cuprinde cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

foto2De asemenea, membri ELSA Iași au participat la o conferință susținută de domnul europarlamentar Adrian Severin alături de alți invitați precum Klaus Thorner – doctor în științe politice, pedagog teoretician și asistent social, Albrecht Ritschl – economist si profesor de istorie economică la London Schools of  Economics – și Radu Golban – doctor în economie. Tema conferinței a fost “The Causes of Euro-Scepticism. Is there a German debt towards Romania?” și a avut scopul de a evidenția faptul că România are o creanță față de Germania, creanță născută încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre participanți s-au numărat senatorul Sorin Roșca Stănescu și europarlamentarul Norica Nicolai.

Bineînțeles, că orice călătorie făcută pe un tărâm străin, nu putea să lipsească descoperirea a ceea ce ține de cultura și cotidianul Belgiei. Pe lângă programul academic, tinerii au avut parte și de distracție, vizite ale principalelor atracții, dar și o scurtă excursie în minunatul oraș Bruges.

foto3Cu siguranță, acest grup de studenți nu va uita prea curând experiența de care a avut parte în capitala Belgiei, iar programul academic la care au participat le-a îmbunătățit cunoștințele și le-a schimbat viziunea asupra a ceea ce înseamnă Parlamentul European și Uniunea Europeană. După o vizită de studiu similară în anul 2012 și încă una programată în luna mai a acestui an, în acest fel, Asociația Europeană a Studenților în Drept, creează o tradiție din a oferi oportunități internaționale comunității ieșene a studenților la drept.

 

Teodora BOGZA
Secretar General ELSA Iasi

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro