Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

O nouă obiecţie de neconstituționalitate admisă referitoare la modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor
23.04.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 223 din data 18 aprilie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 195/2013 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 14 [referitoare la introducerea art. 191 alin. (1)] si ale art. IV din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

Obiectia de neconstitutionalitate a fost formulata de de un numar de 51 de deputati si are ca obiect neconstitutionalitatea dispozitiilor art. I pct. 14 [referitoare la introducerea art. 191 alin. (1) ] si ale art. IV din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, avand urmatorul cuprins:
– Art. I pct. 14:
„Dupa articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 191, cu urmatorul cuprins:
 «ARTICOLUL 191
Conflictul de interese

(1) Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese se sanctioneaza disciplinar cu sanctiunea prevazuta la art. 53 alin. (1) lit. f) […]».”;
– Art. IV:
„La data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitie contrara se abroga.”
 
1. In ceea ce priveste criticile art. I pct. 14 [referitoare la introducerea art. 191 alin. (1) ] din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor

Curtea arata ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor a mai facut obiectul unei sesizari de necostitutinalitate.

Astfel, in forma legii asupra careia s-a pronuntat prin Decizia nr. 81/2013, art. 191 alin. (1) introdus prin art. I pct. 14 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor avea urmatorul cuprins: „Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni.”

Curtea a constatat ca aceste dispozitii sunt neconstitutionale, considerand ca  impiedicarea deputatului sau senatorului de a participa la sedintele Camerei din care face parte pe o perioada ce reprezinta jumatate de an din cei patru ani ai mandatului Camerei constituie o masura de natura sa il impiedice sa isi realizeze mandatul dat de alegatori.

In forma data dupa reexaminarea legii pentru punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale, art. 191 alin. (1) introdus prin art. I pct. 14 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor are urmatorul cuprins: „Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese se sanctioneaza disciplinar cu sanctiunea prevazuta la art. 53 alin. (1) lit. f) […].”

Art. 53 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 96/2006, la care se face trimitere, are urmatorul cuprins:
„(1) Sanctiunile disciplinare parlamentare pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 52 sunt urmatoarele:
[…]
 f) interzicerea de a participa la lucrarile Camerei din care face parte, pe o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.”

Curtea constata ca, prin trimiterea la dispozitiile art. 53 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 96/2006, textul criticat pastreaza solutia legislativa constand in interzicerea deputatului sau a senatorului aflat in conflict de interese de a participa la lucrarile Camerei din care face parte. Diferenta fata de forma anterioara a textului este sub aspectul perioadei pentru care aceasta sanctiune disciplinara poate fi aplicata, care nu mai are o reglementare speciala si distincta („cel mult 6 luni”), fiind aceea prevazuta de textul legal in vigoare („cel mult 30 de zile calendaristice”).

Ca urmare, art. 191 alin. (1) introdus prin art. I pct. 14 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor conserva solutia legislativa constatata neconstitutionala prin Decizia nr. 81/2013, incalcand astfel, atat prevederile Legii fundamentale cuprinse in art. 1 alin. (3) si (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza intai, art. 69 alin. (1) si in ar. 70, care configureaza regimul juridic al mandatului parlamentar, precum si pe cele ale art. 147 referitoare la efectele deciziilor Curtii Constitutionale.

Curtea mai retine ca, intrucat constatarea neconstitutionalitatii vizeaza insasi solutia legislativa la care textul de lege criticat face trimitere, Parlamentul trebuie sa puna in acord cu decizia Curtii Constitutionale inclusiv reglementarile in vigoare privitoare la sanctionarea disciplinara a deputatilor si senatorilor, in sensul abrogarii dispozitiilor care stabilesc sanctiunea disciplinara a interzicerii participarii acestora la lucrarile Camerelor din care fac parte.

2. In ceea ce priveste criticile art. IV din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor

 Curtea constata ca art. IV din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor nu face decat sa stabileasca abrogarea, la data intrarii in vigoare a legii, a oricarei dispozitii contrare.

Curtea precizeaza ca nu se poate admite, ca motiv de neconstitutionalitate, critica potrivit careia art. IV din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor ar constitui o nerespectare a deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a statuat in sensul asigurarii unei corelari a dispozitiilor actului normativ supus controlului de constitutionalitate.

In principal, pentru motivele mentionate anterior, cu majoritate de voturi in ceea ce priveste pct. 1,  Curtea decide:

– admite in parte obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 51 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal si constata ca dispozitiile art. I pct. 14 [referitoare la introducerea art. 191 alin. (1)] din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor sunt neconstitutionale, in raport cu criticile formulate.

– respinge, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate formulata de aceiasi autori cu privire la dispozitiile art. IV din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.