Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 22 aprilie 2013
22.04.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Trafic de influenta si cumparare de influenta. Trimitere in judecata. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Bucuresti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

I.A.I., reprezentant al SC CAMELEON – KRUGEL UNION SRL, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta, ambele in forma continuata,

C.T.N.C., director de operatiuni transport si asociat minoritar in cadrul SC DAVIDSON’S INTERNATIONAL ROM SRL, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de cumparare de influenta, ambele in forma continuata,

T.D., persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de trafic de influenta, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie – mai 2012, inculpatul I.A.I. a pretins de la inculpatul C.T.N.C., reprezentant al SC DAVIDSON’S INTERNATIONAL ROM SRL, mai multe sume de bani, promitand ca, in schimbul banilor, va interveni pe langa functionarii vamali cu atributii de decizie din cadrul Biroului Vamal Constanta Sud si din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Ilfov, pentru indeplinirea formalitatilor legale (accept vamal si punct de vedere favorabil) in vederea distrugerii pe teritoriul vamal al Romaniei, sub supraveghere vamala, a containerelor continand legume, cu termen de valabilitate in curs de expirare, marfuri ajunse sau care urmau sa ajunga in portul Constanta Sud – Agigea prin agentul de transport SC DAVIDSON’S INTERNATIONAL ROM SRL.
Concret, in baza unui contract incheiat intre SC DAVIDSON’S INTERNATIONAL ROM SRL si SC CAMELEON – KRUGEL UNION SRL (firma reprezentata de I.A.I.), pentru a interveni la functionari din cadrul Biroului Vamal Constanta Sud, firma reprezentata de C.T.N.C., urma ca, timp de un an, urma sa achite SC CAMELEON – KRUGEL UNION SRL suma de 2.000 de euro pentru fiecare container, la un flux de cel putin un container pe luna, astfel ca suma pretinsa este de cel putin 24.000 de euro. Din acesti bani, I.A.I. a primit suma de 2.000 euro.

In mod similar, pentru a interveni pe langa functionarii din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Ilfov, in baza aceluiasi contract firma reprezentata de C.T.N.C. urma ca, timp de un an, urma sa achite SC CAMELEON – KRUGEL UNION SRL suma de 200 de euro pentru fiecare container, la un flux de cel putin un container lunar, astfel ca suma pretinsa in acest scop este de 2.400 de euro. Din acesti bani, I.A.I. a primit suma de 900 lei, echivalentul a 200 de euro, corespunzator unui container.
In demersul sau, I.A.I. a fost sprijinit de inculpatul T.D. care a afirmat ca poate interveni pe langa functionarii din cadrul Biroului vamal Constanta Sud.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Dare de mita . Arestare preventiva. D.N.A.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de inculpatul Y.S., cetatean turc, asociat unic al S.C. YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT S.R.L, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita si instigare la dare de mita

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

La data de 19 aprilie 2013, inculpatul Y.S.a oferit prin intermediar, unui inalt functionar din cadrul Agentiei nationale de Administrare Fiscala – ANAF.
(denuntator in cauza), suma de 40.000 euro in schimbul denaturarii rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la SC YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT SRL, societate reprezentata legal de catre inculpat. Avand in vedere ca functionarul a refuzat oferta, inculpatul Y.S.a revenit, in aceeasi zi, cu o alta oferta, de 30.000 de euro, pe care a facut-o in mod direct aceluiasi inalt functionar din cadrul ANAF, in schimbul favorizarii societatii SC YUKSEK INTERNATIONAL FRUCT SRL.

Inculpatului Y.S. i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 20 aprilie 2013, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pentru 24 de ore.

La data de 20 aprilie 2013, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatului Y.S.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Trafic de influenta. Trimitere in judecata. D.N.A. Serviciul teritorial Cluj

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului F.M., ofiter de politie in cadrul Serviciului de Combaterea Criminalitatii Organizate Maramures, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august 2012 – aprilie 2013, inculpatul F.M., in calitate de ofiter de politie in cadrul Serviciului de Combaterea Criminalitatii Organizate Maramures, mod repetat, a pretins si primit bani si diferite bunuri de la doua persoane denuntatoare, respectiv 300 de euro, un ceas in valoare de 420 lei, 4 cauciucuri cu jante in valoare de 550 lei si un radiocasetofon cu TV incorporat, pentru ca, prin folosirea influentei sale, sa intervina pe langa un coleg, agent de politie in cadrul aceluiasi serviciu si sa-l determine sa urgenteze cercetarile intr-o cauza penala care il viza pe fostul sot al uneia din persoanele denuntatoare. Persoana cercetata era suspectata de comiterea de infractiuni de trafic de persoane si trafic de droguri.

In aceeasi cauza s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui F.M. pentru alte doua acte materiale ce intra in continutul infractiunii de trafic de influenta, respectiv pretinderea si primirea sumei de 1.500 lei si pretinderea sumei de 700 de euro, intrucat probatoriul a fost insuficient pentru a dovedi savarsirea acestor fapte.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor din cadrul M.A.I – Directia Generala Anticoruptie.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti