Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Concursul național de pledoarii de drepturile omului „Fiat Justitia” – Târgu Mureș, 21 aprilie 2013. Cum a fost
23.04.2013 | Luminița GABURA

Secţiuni: Drepturile omului, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Cea de-a IX ediție a concursului național de pledoarii ”Fiat Justitia” desfășurat în perioada 19-21 aprilie 2013 la Târgu Mureș a angajat echipele participante în dezbaterea unei spețe fictive care ridică probleme de actualitate în materia drepturilor omului, precum dreptul la un mediu sănătos, dar și probleme clasice, precum dreptul la viață privată, liberul acces la justiție și concepte de drept penal.

Organizat de Cercul Studențesc de Drept ”Ius Iuventutis” din cadrul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității ”Petru Maior”, evenimentul a reunitt aproximativ 40 de studenți din 7 centre universitare: Alba Iulia, București, Iași, Pitești, Sibiu, Timișoara și Tîrgu Mureș. Acest concurs care are la bază structura clasică a unui concurs de tip moot court, constă în simularea unui proces de judecată în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și este deschis tuturor studenților de drept. Concursul se desfășoară în două etape: prima fază, faza scrisă, constă în elaborarea unor memorii care conțin argumentele juridice ale reprezentaților reclamanților sau după caz a reprezentanților guvernului; cea de-a doua etapă constă în susținerea orală a argumentelor juridice, în fața unui juriu de specialite. Această ultimă etapă a avut loc în acest an în perioada 19-21 aprilie.

Scorul după fazele preliminare de pledoarii și a celei scrise a fost foarte strâns, ceea ce demonstrează faptul că studenții au fost foarte bine pregătiți. În finala care a avut loc duminică,  interesele părților cazului fictiv au fost susținute, în cazul reclamanților, de către echipa „Ladies of Justice” compusă din trei studente de anul I ale Universității ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș, iar interesele statului pârât au fost reprezentate de către trei studenți de anul III ai Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Căștigătorii marii finale din acest an au fost reprezentanții echipei „Ladies of Justice”.

Premiile
Locul I – echipa „Ladies of Justice” a Universitatii „Petru Maior” compusa din: Iulia David, Chibulcutean Diana, Precup Ioana.
Locul II – echipa „Äpulum Advocati” a Universitatii 1 decembrie 1918 din Alba- Iulia, compusa din : Cruciu Petre, Razaila Catalin si Claudiu Zadorojin.
Premiul pentru cel mai bun memoriu din partea reclamantilor s-a acordat echipei „UVT” Universitatea de Vest Timisoara, compusa din Sipos Dan si Stefanescu Oana – Maria.
Premiul pentru cel mai bun memoriu din partea reprezentatilor guvernului s-a acordat echipei Veni, vidi, vici”” a Universitatii Petru Maior, compusa din Cazac Dumitru si Moldovan Augustina.
Premiul pentru cel mai bun pledant a fost acordat domnisoarei Iulia David, studenta a Universitatii „Petru Maior” si domnisoarei Teodora Bogza, studenta a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi.

Juriul din marea finală a fost compus din Prof. univ. Lucreția Dogaru, Leda Panaiot, Vlad Lăcătușu, Tudor Nistor, Andrei Palade, Daniel Vale, condus de domnul președinte Mihai Șandru.

Luminița GABURA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti